Radulović: Vučić se grubo miješa u unutrašnje stvari Crne Gore

 

Predsjednik Matice crnogorske kaže kako je Vučićeva poruka da vlast u CG treba da pregovara sa SPC-om, prekoračenje ovlasti.

Radulović kaže da nije na Vučiću da u Crnoj Gori određuje dijaloške strane u nekom političkom sporuAl jazeera – Ilustracija

Poruku Aleksandra Vučića da vlast u Crnoj Gori treba da pregovara sa Srpskom pravoslavnom Crkvom (SPC), a ne Mitroplijom primorsko-cetinjskom, predsjednik Matice crnogorske, Dragan Radulović, tumači kao prekoračenje ovlasti i, kako je naveo, grubo miješanje srpskog predsjednika u unutarnje stvari druge države, prenosi agencija Tanjug RTCG.

 

“To je, najblaže rečeno, prekoračenje ovlašćenja i gruba intervencija u unutrašnje stvari druge države jer nije njegovo da u Crnoj Gori određuje dijaloške strane u nekom političkom sporu”, smatra Radulović, kako navodi agencija.

Radulović: Maliciozna propaganda konstanta Beograda

Radulović u intervjuu podgoričkim Dnevnim novinama tvrdi i da je, kako je kazao, maliciozna propaganda koja se u srpskim medijima vodi protiv Crne Gore, konstanta službenog Beograda, bez obzira na to tko je na vlasti, u što se, kako kaže, Crna Gora uvjerila nebrojano puta.

Tome se, kazao je, Crna Gora mora suprotstaviti “političkom pameću i oprezom”, a sve drugo bi, prema njegovim riječima, bilo nasjedanje na “gadosti koje nam serviraju”.

Smatra da je formiranje Eparhijskog savjeta u Crnoj Gori također doprinijelo, kako kaže, Vučićevoj zabrinutosti kako će se događaji dalje odvijati jer to tijelo ne postoji definirano Ustavom SPC-a, prenosi Tanjug.

U Crnoj Gori je stupio na snagu Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji od kraja prošle godine izaziva oštre reakcije Srpske pravoslavne crkve.

SPC: Napad na SPC i njenu imovinu

Zakon predviđa da u državnom vlasništvu budu svi vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su bili u državnom vlasništvu do 1. prosinca 1918., a koji su izgrađeni državnim novcem.

Ti vjerski objekti neće postati državna imovina ako vjerske zajednice dostave dokaze o pravu vlasništva vjerskih zajednica nad njima.

Iz SPC-a, čiji su svećenici predvodili prosvjede u više crnogorskih gradova, optužuju da je taj zakon “napad na imovinu SPC-a na teritoriji Crne Gore”, kao i “na samu Srpsku pravoslavnu crkvu”.

Leave a Comment