Roditelji Zavoda Mjedenica traže ostavku direktorice Čakal: Povjerenje je narušeno

 

Rukovodstvo to nije željelo uraditi, a zbog narušenog povjerenja kako kažu roditelji, traže i da direktorica Mirsada Čakal ode s pozicije. U sklopu Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica se nalazi i internat koji već sedam mjeseci ne radi, a djeca koja ga pohađaju trpe ogromnu štetu.

Početkom ovog mjeseca je Ministarstvo obrazovanja dalo preporuku za početak rada internata i vraćanje časova u Mjedenici na uobičajenih 40 minuta. Internat je trebalo da krene s radom početkom ove sedmice, no uprava Zavoda je odlučila da za tim nema potrebe. Nakon toga je ministar Anis Krivić donio obavezujuću odluku u skladu sa ranijom preporukom.

Odluka Ministarstva obrazovanja KSOdluka Ministarstva obrazovanja KS

 

Resorni ministar nam je kazao da ne postoje nikakve epidemiološke prepreke da internat ne radi, kao i to da časovi budu održavani 40 minuta (trenutno su časovi 30 minuta).

“Oni su osigurali poštivanje epidemioloških mjera za ostalu djecu koja dolaze u školu, ne vidim zbog čega to ne urade i kada je u pitanju internat”, rekao je Krivić.

S obzirom na preporuke resornog ministarstva i na stalne apele roditelja nejasne su odluke direktorice Zavoda Mirsade Čakal o odgađanju početka rada internata, a pogotovo kada se uzme u obzir da drugi internati poput onog u Medresi sasvim normalno rade s početkom školske godine.

Roditelji djece sa poteškoćama već neko vrijeme ukazuju na to da je za njihovu djecu teško organizovati nastavu na daljinu i da su njima potrebni stručnjaci i fizička nastava kako bi mogli ostvariti napredak. Također se protive skraćivanju časova na 30 minuta, a ustrajnost da svojoj djeci osiguraju ono što im je nužno, odnosno obrazovanje koje uredno plaćaju, a ne dobijaju, nazivaju borbom.

“Mi sigurno nećemo odustati dok svako dijete u Mjedenici, ali i drugim centrima ne bude dobilo podršku koju zaslužuje”, poručio je Edo Čelebić, predsjednik Vijeća roditelja Zavoda Mjedenica.

Oni, kako navode, zbog brojnih manjkavosti i nerazumijevanja potreba djece, pogotovo u proteklom periodu traže ostavku direktorice Zavoda.

“Povjerenje između roditelja i rukovodstva Zavoda je značajno narušeno. Ako direktorica nije u stanju da rukovodi procesima unutar Zavoda i ako nema namjeru da roditelje shvati kao partnere, a proteklih dana nas je u to uvjerila, časno bi bilo da odstupi”, rekao je Čelebić.

On je još dodao da mu je drago i da su roditelji zahvalni što je resorni ministar u KS prepoznao potrebe djece i nakon preporuke koju rukovodstvo Mjedenice nije ispoštovalo, donio i obavezujuću odluku o održavanju časova 40 minuta i radu internata.

Leave a Comment