Savjetnik predsjednika Erdogana pozvao egipatski narod da Tursku ne doživljava kao prijetnju

 

 

 

Yasin Aktay, savjetnik turskog predsjednika Redžepa Tajiba Erdogana potvrdio je za Al Jazeeru da će Turska budno pratiti svaki pokret Egipta unutar libijskog teritorija. Aktay je osudio odluku nelegalnog parlamenta koji je lojalan odmetnutom generalu Halifi Haftaru da pozove egipatsku vojsku da interveniše u Libiji. “Taj parlament ne predstavlja libijski narod”, poručio je Aktay.

 

“Prema našim saznanjima egipatska vojska odbija bilo kakav sukob sa turskom vojskom, odnosno protiv legitimne libijske vojske, iako UAE, Francuska i Izrael svim silama guraju Sisija u rat protiv Turske, a sve s ciljem slabljenja turske i Egipatske vojske”, kaže Aktay.

Savjetnik turskog predsjednika pozvao je egipatski narod da Tursku ne doživljava kao prijetnju Egiptu, ističući da stvarna prijetnja Egiptu dolazi s istočne i južne Libije, a ne sa zapada.

Odgovarajući na pitanje kako će Turska reagirati na moguću vojnu intervenciju Egipta u Libiji, Aktay je naglasio Turska neće odustati od svojih obveza u Libiji i zajedničkog sporazuma o odbrani koji je potpisan sa međunarodno priznatom vladom u Tripoliju. Aktay je potvrdio da Turska ima spremne odgovore na bilo koju prijetnju.

Leave a Comment