SDA: Nikada nećemo pristati na ponižavajući odnos prema BiH

 

 

“Stranka demokratske akcije daje punu podršku članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću na odluci da otkažu sastanak sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom nakon njegovog učešća na sastancima na kojima je iskazano nepoštovanje prema državi Bosni i Hercegovini, njenim simbolima, zakonima i institucijama”, poručuju iz te stranke.

Naglašavaju da Bosna i Hercegovina ima pravo, a njeni predstavnici imaju obavezu, da čuvaju njen ugled i dostojanstvo koji su ciljano ugroženi nizom jučerašnjih postupaka ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, u saradnji sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

“Ovi postupci ministra Lavrova su samo nastavak politike nepoštivanja institucija Bosne i Hercegovine od strane Ruske Federacije očitovane na nedavnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a a koja je naišla na osudu ostatka međunarodne zajednice, naročito zapadnih zemalja”, navodi se u reakciji.

Ističu da BiH treba i želi da ima dobre odnose sa svim državama, uključujući i Rusku Federaciju, ali najviši predstavnici u institucijama nikada ne smiju pristati na ponižavajući odnos čiji je cilj rastakanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, ignorisanje njenog ustava i zakona, te zaustavljanje našeg puta ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu.

“Odluka članova Predsjedništva da zaštite dignitet države Bosne i Hercegovine predstavlja dostojanstven državnički čin koji zaslužuje puno poštovanje”, zaključuje SDA.

Leave a Comment