SDP pozvao Vladu FBiH da hitno uplati novac i izvrši nabavku vakcina protiv korone

 

Kako su naveli, izjava da će vakcine biti plaćene nakon usvajanja budžeta za narednu godinu je skandalozna, iako su skandali glavna karakteristika rada ove vlade.

“Ukoliko nemaju dovoljno novca, neka se odreknu svojih beneficija i neka dobavljaču vrate nekvalitetne respiratore. Tih 10 miliona KM će biti dovoljno za nabavku vakcina. U trenutku kada na dnevnoj osnovi gubimo desetine života zbog koronavirusa, nonšalantnost većine SDA, HDZ i zelene ljevice je neprihvatljiva, da ne kažemo kriminalna”, naveli su iz SDP-a.

Kako su kazali, ako misle da će pričom da je brzo usvajanje budžeta nužno za nabavku vakcine prinuditi opoziciju da podrži budžet ovog saziva Vlade, grdno se varaju.

“Nećemo dopustiti da u budžet pod izlikom borbe protiv virusa ponovo budu ugrađene kojekakve nove Srebrene maline, drvoprerađivači za nabavku maski i ko zna kakve još malverzacije. Vladajuća koalicija SDA, HDZ BiH i zelena ljevica se nastavljaju igrati životima građana i vrijeme je da prestanu. Iako već odavno znaju da moraju uplatiti novac za vakcine, oni su dozvolili da istekne rok i da ugroze pravovremenu isporuku vakcina za građane BiH”, dodali su.

SDP je pozvao Vladu Federacije BiH da sazove hitnu sjednicu kako bi što prije riješila ovaj problem.

“Premijer Novalić i predsjednik SDA Bakir izetbegović nas mjesecima uvjeravaju da se ekonomija razvija i da se povećava broj zaposlenih. Mogu li onda javnosti objasniti zašto jedino Federacija BiH nije uplatila novac za vakcine, dok su Republika Srpska i Brčko distrikt pronašli novac za to i uplatili ga u roku? Gdje je nestao novac od tog ekonomskog napretka i gdje je nestao novac od kredita MMF-a?”, naveli su.

Zahtijevaju od premijera Novalića da od nabavljača sumnjivih respiratora traži povrat novca jer je većina bolnica odbila primiti ove respiratore.

“Stoga, pozivamo Vladu FBiH da odmah pokrene proceduru vraćanja respiratora ‘FH Srebrena malina’, preduzeću za preradu i konzerviranje voća i povrća, i da traži povrat novca zbog nezadovoljavajućeg kvaliteta respiratora koje su isporučili. Tih 10 miliona KM, koliko su platili za respiratore, će biti dovoljno za nabavku vakcina kako bi građanima na vrijeme osigurali dovoljne količine vakcina. Koalicija SDA, zelena ljevica i HDZ BiH je i u dosadašnjem radu pokazala da nije u stanju da zaštiti ni građane ni ekonomiju. Dosad se to najviše odražavalo na lošiji ekonomski položaj građana, ali ovaj put njihov nemar i nesposobnost će biti odgovorni za gubljenje života građana, koji bi mogli biti spašeni pravovremenom nabavkom vakcina. Broj umrlih raste iz dana u dan i svaki trenutak može biti presudan. Koliko još života će žrtvovati prije nego što svoj posao shvate ozbiljno?”, poručili su iz SDP-a.

Leave a Comment