Sergej Lavrov: Diplomatski autogol

 

LIČNOST DANA

Dozvolio da Dodik iskoristi njegovu posjetu za vlastite domaće političke igre

 

Sergej Lavrov

FOTO: ARHIV

 

Nakon dugo najavljivane posjete, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su jučer da se sastanu s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Činjenica da je Lavrov odlučio posjetu započeti u ponedjeljak u Istočnom Sarajevu, gdje se sastao s Miloradom Dodikom, bez državne zastave i uz osude napora zapadnih država da potaknu reforme u BiH, opisujući ih kao pokušaje revizije Dejtona, bila je i više nego dovoljan i opravdan motiv da dva člana Predsjedništva otkažu gostoprimstvo ruskom gostu.

Dozvoljavajući da Dodik iskoristi njegovu posjetu za vlastite domaće političke igre omalovažavanja države Bosne i Hercegovine i zaobilaženja njenih institucija, što je druga dva člana Predsjedništva primoralo da odbiju susret s njim, Lavrov je samom sebi zadao diplomatski autogol, koji je odjeknuo i u zapadnim medijima.

Sergej Lavrov rođen je 21. marta 1950. godine. Važi za jednog od najpouzdanijih ljudi ruskog predsjednika Vladimira Putina, pa tako poziciju ministra vanjskih poslova obnaša još od 2004. godine. Prije toga služio je kao sovjetski diplomata i ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima.

Leave a Comment