Sigurnost od koronavirusa: Švicarska najbolja zemlja, BiH najgora u regiji

 

Sjedinjene Američke Države zauzimaju broj 58, odmah iza Rumunije i dva mjesta ispred Rusije, piše Forbes.

Što se tiče balkanskih država, na listi najbolje stoji Slovenija koja je na 32 mjestu, četiri mjesta iza nje je Hrvatska, dok je Crna Gora na 42. mjestu, a Srbija se našla na 54. mjestu.

Izvještaj se temelji na 130 kvantitativnih i kvalitativnih parametara i više od 11.400 podataka u kategorijama kao što su karantinska efikasnost, nadzor i otkrivanje, zdravstvena spremnost i efikasnost vlade. To je Deep Knowledge Group, konzorcijum kompanija i neprofitnih organizacija u vlasništvu Deep Knowledge Ventures, investicione firme osnovane 2014. godine u Hong Kongu.

 

Zanimljivo je da je došlo do značajnih promjena u ljestvici sigurnosti tokom mjeseci pandemije.

U početku su zemlje koje su mogle brzo reagovati na krize i koje su imale visok stepen pripremljenosti za vanredne situacije bile na najvišem mjestu. Sada su zemlje s otpornijim ekonomijama rangirane više.

“Švicarska i Njemačka u ovoj novoj specijalnoj studiji slučaja zauzimaju poziciju broj 1 i 2, posebno zbog otpornosti ekonomije i pažljivih načina na koji pokušavaju da opuštaju karantinske mjere, bez žrtvovanja zdravlja i sigurnosti “, kaže se u studiji.

Leave a Comment