Sjećate li se turista iz Kine u januaru: Korona je iz Wuhana tada stigla u BiH i Hrvatsku

 

Pandemija

 

Sjećate li se vijesti s kraja januara kada je objavljeno kako su turisti iz Wuhana stigli u BiH, gdje su nakon Hrvatske razgledali znamenitosti ove zemlje, bili u Mostaru, Sarajevu, Neumu…

 

Ima li opasnosti

Treba li uopće dizati paniku: Šta bh. institucije kažu o namjeri turista iz Wuhana da uđu u BiH?

Tako je došao i koronavirus na ove prostore, prenosi Vecernji sa portala 24sata.hr.

Naučnici s Instituta Ruđer Bošković došli su do fenonemalnog otkrića, a to je da je koronavirus na ove prostore stigao direktno iz Wuhana.

– Detaljno smo analizirali uzorke i otkrili da je virus u Hrvatsku stigao iz tri izvorišta: Italije, Austrije i direktno iz Wuhana. Od tamo su ga donijeli Kinezi koji su turistički bili ovdje u januaru- otkriva to Oliver Vugrek s Instituta Ruđer Bošković za 24sata.

Naučnici su, istražujući samo 21 uzorak, otkrili porijeklo virusa koji hara Hrvatskom, no za daljnja istraživanja nemaju sredstva. Bez njih nećemo znati hoće li vakcine koje se rade u svijetu imati učinka i kod ljudi s ovih prostora.

-S istraživanjem smo stali na 21. uzorku. Njih smo detaljno analizirali, od čega je sedam uzoraka dešifrirano 100 posto, a ostali su dešifrirani do 90 posto jer su bili slabije kvalitete. U ovih sedam stopostotnih uzoraka otkrili smo da je virus u Hrvatsku stigao iz tri izvorišta: Italije, Austrije i direktno iz Wuhana – govori Vugrek.

Na upit da li je riječ o autobusu s Kinezima koji su usred pandemije u Kini došli turistički obilazeći Hrvatsku i BiH autobusom:

– Da, upravo je naš zaključak da je od tamo. Neko od putnika vjerovatno je virus prenio turističkom vodiču, a on dalje. To nam pokazuje uzorak koji je najsličniji virusu iz Wuhana s početka pandemije – ekskluzivno je otkrio Vugrek.

Leave a Comment

Scroll Up