Smijenjen odbor džamije u Zenici zbog nepoštivanja mjera za vrijeme koronavirusa

 

Brojna su kršenja mjera zaštite zabilježena na javnim mjestima, ali i u zatvorenim prostorima u proteklom periodu, gdje ni najodgovorniji u društvu nisu poštivali propisane mjere, ali niko nije snosio posljedice. Međutim, džematski odbor Babine rijeke Ensar džamije razriješen je dužnosti od IZ Medžlisa IZ Zenica nakon prijave muškarca da su u džamiji prekršene mjere zaštite od koronavirusa.

Uvidom u priložene fotografije u prijavi, po nalogu reisu-l-uleme, zenički medžlis je izvršio sve provjere te je džematski odbor Ensar džamije priznao da je bilo kršenja mjere zabrane 14. i 15. maja kada je klanjan noćni namaz i organizovan iftar.

Zenička javnost u proteklim danima pružila je veliku podršku imamu Ensar džamije i džamijskom odboru koji su kako kažu u proteklom periodu uradili velike stvari te su postavljali pitanje da li Medžlis islamske zajednice Zenica i Islamska zajednica u BiH jedina kažnjava svoje uposlenike u vrijeme pandemije zbog nepoštivanja mjera zaštite od koronavirusa.

Redakciji portala Klix.ba obratilo se i nekoliko imama zeničkih džemata koji su od nadležnih zatražili odgovore svrhe korištenja maski u džamijama, a nepoštivanja svih drugih mjera van džamija u smislu nošenja maski, držanja fizičke distance… Također, upitali su nadležne i koliko je zdravo i efikasno masku iz džepa staviti na lice s obzirom na sve bakterije i viruse.

Inspekcija je izvršila i nadzor kod zeničkog medžlisa zbog nepoštivanja mjera u Ensar džamiji zbog čega su bili i upozoreni na novčano kažnjavanje kao odgovorna pravna osoba, a u Ensar džamiji imenovan je novi džematski odbor.

Leave a Comment