Sramotno! Tuzlanski klinički centar još nije dobio medicinsku opremu iz državnih donacija

 

Međutim, izvjesno je da oprema koju će kupiti neće doći veoma brzo, zbog procedura koje se moraju ispoštovati kod javnih nabavki.

U COVID bolnici Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli trenutno je hospitalizirano 25 pacijenata s oboljenjem COVID-19, dok se još četiri nalaze u respiratornom centru Klinike za plućne bolesti. U radu s ovim pacijentima se koristi specijalna zaštitna oprema koje ponestaje medicinskim radnicima.

S obzirom da je zaštitne opreme sve manje, menadžment tuzlanskog kliničkog centra prošle sedmice je putem Ministarstva zdravstva TK Vijeću ministara BiH uputio urgentni zahtjev za raspodjelu donacija koje su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara stigle u našu zemlju. Zahtjev je adresiran i na Ministarstvo zdravstva FBiH, kao i Federalnu upravu civilne zaštite.

Od Državnog vijeća ministara je zatraženo da se Koordinacionom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu sigurnosti naloži izvršenje svih potrebnih radnji kako bi se donirana medicinska sredstva u najkraćem mogućem roku raspodijelila svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji naše zemlje.

Kako nam je potvrđeno iz Ministarstva zdravstva TK, odgovor do danas nisu dobili. Ukoliko on do sutra ne stigne, direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović Upravnom odboru ove zdrastvene ustanove uputit će zahtjev za pokretanje postupka javne nabavke.

“Apel je upućen i našoj civilnoj zaštiti te su nam obećali u što skorijem periodu pomoći. Ukoliko do sutra ne dobijem odgovor ili konkretnu pomoć pokrenut ću sistem javne nabave, a za to ću tražiti odobrenje Upravnog odbora”, kazao nam je Jusufović.

S obzirom da je stanje prirodne nesreće zbog koronavirusa ukinuto, Jusufović kao direktor UKC-a više nema mogućnost pokretanja hitnog postupka nabavke opreme.

“Također, ja nemam mogućnost ni direktne nabavke opreme jer je ovdje riječ o iznosu koji se kreće od 200 do 300 hiljada konvertibilnih maraka. Upravo zbog toga je potrebno pokrenuti sistem javne nabavke sa javnim oglašavanjem i ta procedura može trajati izuzetno dugo”, dodao je Jusufović.

Podsjetimo, oprema koja je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara stigla u našu zemlju, a u kojoj se između ostalog nalaze respiratori, zaštitna odijela, maske, rukavice, viziri, testovi na COVID i slično nalaze se deponovani u magacinima.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH ranije su naveli da međunarodnu pomoć koju je naša zemlja dobila od Katra nadležne entitetske institucije mogu preuzeti, dok za onu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata još nije završena carinska procedura.

Do danas nijedan dio medicinske opreme iz obje donacije višemilionske vrijednosti nije stigao do Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli koji se nalazi pred problemom vezano za zaštitu medicinskog osoblja koje je u kontaktu sa COVID pozitivnim osobama.

Leave a Comment