Stjepan Mesić: Treći entitet zauvijek skinuti s dnevnog reda

 

BIVŠI PREDSJEDNIK HRVATSKE

Beograd mora Srbima u BiH poslati poruku da je njihova domovina Bosna i Hercegovina, a glavni grad Sarajevo, kaže Mesić

Mesić: Egzodus Hrvata iz Sarajeva bio rezultat naredbe HDZ-a

Foto: Arhiv

 

Opasna i suluda priča, odnosno zamisao o trećem entitetu u BiH, ne samo da sporazumom o izborima u Mostaru ne smije biti vraćena na dnevni red, nego mora za sva vremena biti skinuta s dnevnog reda.

Kazao je to za „Avaz“ bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić.

 

Opstojnost BiH

Poručio je da se status Hrvata u BiH ne rješava nikakvim trećim entitetom.

– Treći entitet dodatno bi ugrozio opstojnost BiH kao države. To bi, u konačnici, bilo pogubno za pripadnike sva tri konstitutivna naroda u BiH, ali i za cijelu regiju. To je, valjda, svakom razumnom čovjeku jasno – kategoričan je Mesić.

Dodao je da oni koji nariču nad zlom sudbinom Hrvata u BiH trebaju napokon jednom priznati da je egzodus Hrvata iz Sarajeva bio rezultat naredbe HDZ-a i prijetnje da je svaki Hrvat koji ne napusti Sarajevo izdajnik svog naroda.

Također, poručuje da i Beograd mora Srbima u BiH poslati poruku da je njihova domovina Bosna i Hercegovina, glavni grad Sarajevo, te da svoje probleme trebaju rješavati i svoju sreću tražiti u BiH.

– Identičnu poruku poslao sam Hrvatima u BiH kada sam bio predsjednik Hrvatske. Stari problemi između BiH i Hrvatske su i dalje na stolu i bit će tako dok na obje strane ne sazriju želja i politička volja da se počnu rješavati. Izbor Zorana Milanovića za predsjednika Hrvatske utjecat će na promjenu atmosfere u tim odnosima. Ali, s obzirom na to da operativnu politiku vodi Vlada, pri čemu je on, doduše, sukreator, ključno je pitanje kada će hrvatska vlada prestati politiku prema BiH shvatati i prakticirati kao politiku prema Hrvatima u BiH. Uskoro će biti održani parlamentarni izbori u Hrvatskoj. Možda dobijemo vladu koja će imati sluha za to o čemu govorim – naglasio je Mesić.

Pobjeda Vučića

Govoreći o nedavno održanim izborima u Srbiji, Mesić kaže da je pobjeda stranke predsjednika Aleksandra Vučića bila očekivana.

– Ona je u isto vrijeme odraz snage njegove stranke, ali i njega osobno, kao i pokazatelj potpune razjedinjenosti i političke nezrelosti oporbe u Srbiji. Mogu se samo nadati da će predsjednik Vučić, osnažen izbornom pobjedom, imati snage da napokon povuče neke ključne poteze, doduše nepopularne, ali i neophodne, kako bi cijela regija krenula putem normalizacije. Naravno da u domeni bilateralnih odnosa Srbija mora imati i partnere koji će biti spremni raditi, zajedno s njom, na normalizaciji. Kada to kažem, imam na umu i Hrvatsku – poručio je Mesić.

Sramotno je što Sarajevo ne ukida naziv škole po Mustafi Busuladžiću

Komentirajući odbijanje Skupštine Kantona Sarajevo da izglasa ukidanje naziva škole po Mustafi Busuladžiću, ali i ukidanje i drugih naziva ulica koji su dati po osobama koje se dovode u vezu s ustaškim i fašističkim režimom iz Drugog svjetskog rata, Mesić ističe da je to sramotno.

– To je politička zaslijepljenost, odnosno političko sljepilo. To nije odraz onoga Sarajeva kojega sam ja poznavao i kamo sam uvijek rado dolazio. Čvrsto vjerujem da to nije i odraz mišljenja većine Sarajlija. A ako jeste, onda je Sarajevo izgubilo svoju dušu – poručio je bivši hrvatski predsjednik Mesić.

Leave a Comment