Sutra će se znati koji model nastave će pohađati učenici u Kantonu Sarajevo

 

Osim toga, pojasnila je zašto se javlja razlika u broju zaraženih u izvještajima Zavoda za javno zdravstvo i KCUS-a, koja zbunjuje građane.

“Presjek se radi od 10 ujutro do 10 ujutro narednog dana, presjek se pažljivo radi. KCUS uzima druge vremenske periode, daju izvještaje u noćnim satima. Isto tako, u redovnim biltenima dolaze i podaci s Veterinarskog fakulteta koji se uzimaju u razmatranje. To su manje razlike koje mogu nastati. Samo jedan podatak ide prema bazi podataka Federalnog ministarstva zdravstva. Nema bojazni, dakle, da nešto nije uredu, to su jasni podaci koji odlaze prema Federaciji. Možemo razmišljati o tom modelu eventualno da jednom dnevno dajemo taj presjek, da ne bi bilo neporazuma”, kazala je Pilav.

Govorila je i o aktuelnom pitanju školstva, odnosno kazala koji je oblik nastave trenutno najizgledniji u KS.

“Krizni štab je u koordinaciji s Ministarstvom za obrazovanje KS. Oblik nastave će biti takav kako bude zahtijevala epidemiološka situacija, a ona se mijenja iz dana u dan, ne samo u BiH, nego u cijelom svijetu. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je razvilo tri modela, regularni odlazak za nastavu, kombinovanu nastavu između nastave u razredima i online i u potpunosti online nastava. Sutra će ministar obrazovanja, vjerovatno, obznaniti na koji smo se model sada odlučili”, kazala je Pilav, dodavši da je njihov najveći izazov upravo početak školske godine.

Leave a Comment