Tegeltija: Pozivam SDA da prestane s opstrukcijom istrage i pritiscima na Tužilaštvo

 

“Povodom izjava i saopštenja koje proteklih nekoliko dana dolaze od visokih političkih predstavnika Stanke demokratske akcije te same političke stranke SDA, a koje se odnose na rad Tužilaštva BIH u predmetu vezanom za nabavku respiratora, bez namjere da na bilo koji način prejudiciram ishod istrage i krivičnog postupka, poštujući presumpciju nevinosti koja se odnosi na svakog građanina BiH bez obzira kakvu funkciju obavljao, moram da istaknem da svjedočimo flagrantnom, teškom i opasnom političkom pritisku na pravosudni sistem, a posebno na rad Tužilaštva BiH, kako na rad glavnog tužioca tog tužilaštva, tako i na rad postupajućih tužilaca u pojedinačnom tužilačkom predmetu”, kazao je Tegeltija.

Smatra da se radi o očiglednom pokušaju političke opstrukcije krivične istrage i prejudiciranja njenog ishoda, te pokušaja da se pod političkim pritiskom izdejstvuju odgovarajuće odluke pravosudnih institucija.

“Također, očito je da su glavni tužilac i postupajući tužilac u ovom krivičnom predmetu izloženi dosad nezabilježenom intenzitetu političkog pritiska, omalovažavanja i čak proglašavanja državnim neprijateljima zato što rade svoj posao, a njihov posao je provođenje istrage i utvrđivanje svih relevantnih činjenica i dokaza vezanih za pojedinačni slučaj”, navodi Tegeltija.

Poziva političke predstavnike SDA da bez ikakvog odlaganja “prestanu sa ovakvim atacima i pritiskom na pravosudni sistem, kako bi pravosudne institucije mogle da obavljaju posao iz svoje nadležnosti u normalnoj demokratskoj atmosferi u kojoj postoji podjela vlasti, bez da ih se proglašava neprijateljima države i slično, te im se na taj način stavlja meta i etiketa usljed koje može doći i do ugrožavanja njihove lične sigurnosti”.

“U jednoj demokratskoj zemlji tužioci ne bi smjeli biti pod ovakvim pritiskom, to je u demokratiji nezamislivo. Sasvim sam siguran da će Tužilaštvo BiH, njegova glavna tužiteljica i postupajući tužioci profesionalno utvrditi sve činjenice i dokaze vezane za pojedinačni slučaj te donijeti tužilačku odluku zasnovanu na dokazima koje probave tokom istrage. Međutim, ne smije se dopustiti da tužioci radeći svoj posao budu stigmatizovani u društvu u kojem žive i da svoj posao rade u uslovima etiketiranja, pritisaka, napada i nesigurnosti”, poručio je Tegeltija.

Ističe da je to ambijent u kojem sutra svaka odluka, kakva god da bude, bilo Tužilaštva ili Suda, sutra perceptivno u javnosti može biti protumačena kao rezultat pritiska, a ne kao plod rezultata istrage i dokaza, što će dodatno narušiti ionako krhko povjerenje, kako u pravosudni sistem, tako i u državu uopšte.

“Zbog toga, još jednom pozivam sve predstavnike političkih partija da se uzdrže ovakvih izjava kojima se ozbiljno narušavaju osnovni postulati demokratske podjele vlasti, vladavina prava i demokratija uopšte”, kazao je predsjednik VSTV-a.

Leave a Comment