TITOV GOVOR BOSANCIMA 1971. GODINE: „Ne dozvolite da vam razbijaju Bosnu, ne dozvolite da vam dolaze iz Beograda i iz Zagreba…“

 

Foto: Tito sa suprugom u Titovoj ulici, tokom jedne od posjeta glavnom gradu Bosne i Hercegovine

TITOVA PORUKA AKTUELNA I DANAS: “NE DOZVOLITE DA VAM DOLAZE IZ ZAGREBA I BEOGRADA I RAZBIJAJU BOSNU”

Josip Broz Tito

Na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama sve više se dijeli govor Josipa Broza Tita iz 1971. godine u kojem Tito poručuje Bosancima:”Ne dozvolite da vam dolaze iz drugih krajeva, bilo iz Zagreba, bilo iz Beograda, pojedinci i da ovdje mute i razbijaju Bosnu”.

Očigledno da je popularnost ovog videa velika jer su mnogi prepoznali kako je on možda više aktuelan danas, nego što je bio 1971. godine kada je Tito izgovorio upozorenje.

“Ja vas upozoravam, budite budni i pazite. Ne dozvolite neprijatelju da on rovari između nas”, govorio je tada Josip Broz Tito.

Danas 47. godina nakon što je Tito izgovorio riječi upozorenja još uvijek se iz Hrvatske i Srbije odašilju ideje prema kojima bi tzv. bosansko pitanje trebalo riješiti podjelom Bosne i Hercegovine između Srbije i Hrvatske, eventualno uz ostavljanje jednog manjeg dijela zemlje Bosancima.

Zašto današnje političke, ne baš sve, naravno, stranke mrze Tita? Zato što je on još 1971. govorio o njima kao “tuđim igračima”

Leave a Comment