U Sarajevo sletio Boeing 747-400 s vrijednom donacijom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

 

Riječ je o donaciji koju narodu BiH šalje supruga premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma. Iz Dubaija je stiglo i 40 respiratora te veliki kontigent druge medicinske i zaštitne opreme.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je kazala da se radi o 20 tona medicinske opreme višemilionske vrijednosti.

“Svaka pomoć koja dođe mi smo zahvalni, bilo da je riječ o velikoj poput ove današnje ili simbolične. Svaka pomoć, i ona najmanja i ona najveća koja dolazi u BiH s najavom preko MVP BiH je proslijeđena svima na način da se Koordinaciono tijelo, Ministarstvo sigurnosti obavještava o prispjeloj pomoći. Zatim preuzima pomoć, usklađuje, vrši evidenciju na osnovu spiskova i popise šalje na Vijeće ministara BiH. Tada se pomoć dijeli između entiteta i Distrikta Brčko, a zatim se spušta prema nižim nivoima vlasti. Pomoć dolazi svima i dijeli se svima”, rekla je Turković.

Ona je naglasila da je protiv selektivnog slanja pomoći bilo kome u BiH.

Kako je Klix.ba ranije pisao u današnjoj donaciji se nalazi i 100.000 testova na koronavirus, 25.000 odjevnih kompleta za zaštitu, 150.000 pari rukavica, 150.000 maski N95 150.000 jednokratnih hirurških maski, 150.000 jednokratnih zaštitnih maski, 50.000 vizira i 20.000 zaštitnih naočala.

Navedena pomoć je stigla jednim od najvećih kargo aviona na svijetu, a dio je flote privatnog operatera Vlade Dubaija.

“Prva dama Dubaija šeika Hind zajedno sa svojim suprugom šeikom Mohammed Bin Rashid Al Maktoum žele olakšati borbu protiv pandemije COVID-19 ali se navedena oprema može koristiti i u druge medicinske svrhe. Želja prve dame je da donacija bude raspoređena ravnopravno prema svim narodima u BiH”, rekao nam je Muhamed Granov koji je autorizovani predstavnik za predaju donacije ispred vladarske porodice Dubaija.

Avion su na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dočekali zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković sa delegacijom Kriznog štaba MVP-a.

Leave a Comment