U toku sjednica Senata UNSA-e. Haos zbog statusa Ismeta Gavrankapetanovića

 

 

U toku je online sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu, na kojoj se između ostalog, govori o podršci prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću koju je na dnevni red stavio rektor Rifat Škrijelj. Time je upućen poziv članovima Senata da podrže prof. Gavrankapetanovića u cilju ostvarivanja prava na rad i prava na slobodu govora.

 

Međutim, s Medicinskog fakulteta stigao je dopis Senatu u kojem piše kako se ova obrazovna ustanova protivi razmatranju prijedloga zaključka koji je pripremio rektor Škrijelj na osnovu odluke Nastavno-naučnog vijeća Stomatološkog Fakulteta od 16. 7. ove godine, a kojom se prof. Gavrankapetanoviću daje apsolutna podrška i poziva akademska zajednica da zaštiti svog uglednog člana.

„Odluka NNC Stomatološkog fakulteta je diskutabilna i u meritumu i u obrazloženju, posebno kada govori o „centrima moći“ koji navodno uskraćuju osnovna ljudska prava prof. Gavrankapetanoviću. NNV je ovako, obrazlažući svoju potrebu za navedenomodlukom, preuzelo riječnik i manire žute šatampe i, umjesto da brani prof. Gavrankapetanovića, samo poseglo za neutemeljenim optužbama i teorijama zavjere. NNV Stomatološkog fakulteta ne vidi, ili ne želi da vidi, da se neutemeljenim i neargumentovanim ‘odbranama’ pojedinaca samo ponaša kao ‘centar moći’.

Medicisnki fakultet se protivi razmatranju ove odluke Senata i donošenju zaključaka kojim se ona podržava u ime Univerziteta iz sasvim principijelnih razloga, odnosno iz razloga koji su navedeni u prijedlogu zaključka Senata koji ‘Zaštitu ugleda prof. Gavrankapetanovića’ zasniva na Etičkom kodeksu Univerziteta“, navodi se u dopisu koji je potpisala dekanesa Semra Čavaljuga.

Na dopis je reagirao i dekan Stomatološkog fakulteta s klinikama prof. dr. Muhamed Ajanović, koji je istakao da kršenje osnovnih ljudskih prava kolege prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića nije ustanovilo Vijeće Stomatološkog fakukteta već institucije koje se bave tim pitanjima te da je svaka daljnja polemika sa izvršiocima tih aktivnosti suvišna.

„Pozivam predstavnike Medicinskog fakulteta da javno kažu koliko je predavanja održao prof. Ismet Gavrankapetanović i kojim studentima, uz konstataciju da pravo na platu nije isto kao i pravo na rad.

Cijenim da se Etički kodeks Univerziteta ne može primjenjivati selektivno prema nepodobnim pojedincima. Iskoristio bih priliku da javno pozovem rektora Univerziteta da se obrati ambasadama Kvinte i Evropskoj komisiji u BiH s zahtjevom za pomoć kako bi se UNSA omogućile zakonom garantirane akademske slobode te spriječio daljnji politički utjecaj bilo koje politike, a koji je jasno bio vidljiv u postupku izbora rektora“, kaže Ajanović.

Kako nam je potvrđeno, rektor Škrijelj će se i obratiti predstavnicima međunaredone zajednice u BiH sa zahtjevom za pomoć kako bi se politika i politički utjecaji eliminirali sa UNSA-e. Također, kako saznajemo, bit će organizirano i potpisivanje online peticije za podršku prof. Gavrankapetanoviću.

Leave a Comment