Ukrajinska ambasada od BiH traži informaciju o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

 

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o porijeklu premeta iz ukrajinske kulturne baštine, a kojeg je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, tokom njegove posjete BiH 14. decembra, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

Radi se o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina, čije je porijeklo iz Luganska iz Ukrajine, na kojoj je utisnut i pečat, koji dokazuje originalnost, a čiju je fotografiju sa dodjele objavila Srpska novinska agencija SRNA.

Ikona je Lavrovu uručena tokom sastanka u sjedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu kojem su prisustvovali i čelnici Vlade RS, te predsjednica tog bosanskohercegovačkog entiteta Željka Cvijanović.

Ministar vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov, koji je u BiH boravio 14. i 15. decembra u Istočnom Sarajevu tada je izjavio da je Dejtonski sporazum ‘temelj funkcionisanja BiH, te da ‘treba poštovati ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta’.

„Temeljni principi zahtijevaju da se riješe preko unutrašnjeg dijaloga i bez miješanja u unutrašnje stvari izvana. Htio bih reći da svaki pokušaj rušenja Dejtona može da izazove najozbiljnije rizike i posljedice“, kazao je Lavrov.

Zbog toga što na sastanku u Istočnom Sarajevu nije bila istaknuta državna zastava BiH, te je dana podrška Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su da se sastanu sa Lavrovom u Predsjedništvu BiH 15. decembra.

„To doživljavamo kao jednu vrstu nipodaštavanja, pa čak i negiranja institucija BiH zemlje u kojoj je došao u zvaničnu posjetu”, kazao je Komšić, obrazlažući odluku.

Lavrova je u Predsjedništvu BiH primio samo predsjedavajući Dodik koji je ocijenio kako je potezom druga dva člana nanijeta šteta BiH.

Lavrov je posjetu BiH završio sastankom sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, na kome je potpisan Plan konsultacija između BiH i Rusije za period 2020/2021. godinu.

Leave a Comment