Ukrajinsko ministarstvo: Želimo objašnjenje kako se ikona našla u BiH

 

 

“Znamo za situaciju. Ambasada Ukrajine je uputila službenu notu Ministarstvu unutrašnjih poslova BiH sa zahtjevom da daju objašnjenje i informacije o okolnostima ovog slučaja. Ukrajinska strana čeka sastanak sa zvaničnicima Ministarstva vanjskih poslova BiH”, kazao je za BBC na ukrajinskom glasnogovrnik ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko.

Dodao je da su za ikonu saznali iz medija.

“Želimo objašenjenje kako se ikona našla na teritoriji BiH i zbog čega je poklonjena ruskom ministru”, rekao je.

U tekstu BBC-a na ukrajinskom se navodi da ovo nije prvi put da je Milorad Dodik upleten u skandal vezan za Ukrajinu.

“U vrijeme dok je bio predsjednik Republike Srpske podžavao je akcije Rusije na Krimu. Ambasada Ukrajine je martu 2014. osudila njegovu podršku aneksiji Krima”, piše BBC.

A ovo nije ni prvi put da se skandal s ikonom spominje u svjetskim medijima. O njemu su pisali regionalni, ruski, ukrajinski i američki mediji.

Podsjećamo, Dodik je 14. decembra Lavrovu poklonio pozlaćenu ikonu koja je pronađena u Lugansku (Ukrajina), a koja je stara 300 godina. Na poleđini ikone utisnut je i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primjerku. No, Ambasada Ukrajine u BiH ubzro se obratila Ministarstvu vanjskih poslova BiH i zatražila informacije o predmetu ukrajinske kulturne baštine.

Leave a Comment