Vjetar rastjerao smog i maglu: Uživajte u prizorima Sarajeva bez “poklopca”

 

 

Video iz zraka koji je snimio Helifilm, kao i fotografije, bez sumnje će vas ostaviti bez daha, kako zbog ljepote Sarajeva noću, tako i zbog rijetkih prizora grada bez poznatog “poklopca” tokom zimskog perioda.

Let iznad SarajevaLet iznad Sarajeva

 

Za razliku od većine dana koji su obilježili prethodni mjesec kada je zrak okarakterisan kao nezdrav te je nekoliko puta proglašavana epizoda “Pripravnost”, zrak u Sarajevu prema današnjim mjerenjima registrovan je kao mnogo bolji i ugodniji za disanje.

Prekrasni prizori Sarajeva bez Prekrasni prizori Sarajeva bez “poklopca”

 

Prema posljednjiim mjerenjima stranice Ekoakcija, indeks kvaliteta zraka na Bjelavama, Ilidži, u blizini Vijećnice, i na mjerenjima kod ambasade Sjedinjenih Američkih Država, je “dobar”. Istovremeno, prema posljednjim mjerenjima kvaliteta zraka na Otoci iznosila 53, što spada u kategoriju “umjereno zagađenog” zraka.

U Sarajevu bez smoga ćemo uživati i narednih nekoliko danaU Sarajevu bez smoga ćemo uživati i narednih nekoliko dana

 

Ukoliko se uporede podaci sa prethodnim danima, kvalitet zraka u Sarajevu danas je znatno bolji za razliku od prethodnih dana kada je indeks kvalitete pokazivao rezultate 160, 196 i 200 te je zrak bio registrovan kao “nezdrav” i “vrlo nezdrav” za građane Sarajeva.

Neobično čist zrak za ovo doma godineNeobično čist zrak za ovo doma godine

 

S obzirom na to kakvo vrijeme u Bosni i Hercegovini najavljuju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, možemo očekivati da uslijed kiše i rasta temperatura Sarajevo i u narednim danima bilježi mnogo manje zagađenje nego što je to bio slučaj u danima iza nas.

Vjetar rastjerao smog i magluVjetar rastjerao smog i maglu

 

To znači da ne bismo trebali strahovati da se “poklopac” vraća, barem ne u narednih nekoliko dana.

Leave a Comment