Vlada odlučila: Penzije u FBiH bit će povećane

 

Sjednica

Vlada FBiH danas je zadužila Federalni zavod PIO da uskladi penzije i poveća ih za 2,8 posto.

 

“Zavod PIO je zadužen da izvrši usklađivanje penzija u visini zbira 50 posto procenta porasta potrošačkih cijena i 50 posto procjene procenta porasta bruto domaćeg proizvoda u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, u iznosu 2,8 posto”, saopćeno je iz Vlade nakon sjednice.

Kako je ranije rečeno, u pitanju je redovno usklađivanje penzija i penzioneri u Federaciji BiH dobit će retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. januara 2020. godine.

Također, Zavod PIO je obavezan i da, u skladu sa Zakonom o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca, uskladi penzije za 2020. godinu i poveća ih za 0,6 posto.

Vlada FBiH je odobrila i usklađivanje vrijednosti općeg boda.

“Nakon što se na vrijednost općeg boda od 14,5 KM iz 2019. godine primijeni ovaj procenat usklađivanja od 4,5 posto, izračunata vrijednost općeg boda za 2020. godinu iznosit će 15,15 KM”, navedeno je iz Vlade.

Istaknuto je da ovaj zaključak stupa na snagu 1. augusta 2020. godine i ne odnosi se na vrijeme u kojem je trajalo stanje nesreće u Federaciji BiH.

Leave a Comment