Angelina Jolie prodaje sliku Winstona Churchilla na kojoj je naslikao marokansku džamiju

 

 

Na slici je prikazana džamija Koutoubia u marokanskom Marakešu. Nastala je nakon što je britanski lider bio na konferenciji u Kasablanci u januaru 1943. godine. Poklonio je bivšem američkim predsjedniku Franklinu Roosveltu.

Churchill i Roosvelt su na konferenciji dogovorili strategiju za nastavak borbe protiv nacističke Njemačke.

Glumac Brad Pitt je sliku kupio 2011., a pet godina kasnije su se razveli. Tako se našla u kolekciji umjetničkih djela koja pripada slavnoj glumici. Ove godine bi trebala biti prodata, a procijenjena vrijednost je 3,4 miliona dolara.

“Ovo je jedina slika koju je Churchill naslikao tokom rata, a možda je bio inspirisan ratnim uspjesima saveznika u zemlji koju je smatrao jednom od najljepših”, izjavio je Nick Orchard iz aukcijske kuće Christie's.

Djelo je nastalo nakon što su se britanski i američki lideri usaglasili da pristaju samo na bezuslovnu predaju nacističkih i fašističkih saveznika.

Bivši vlasnik slike i trgovac antikvitetima je naveo da je poklonjena Roosveltovom sinu koji je onda prodao jednom filmskom stvaraocu 60-ih godina.

Prema njegovim riječima, slika je potom bila kod jedne porodice u New Orleansu. Čuvali su je u ormaru više od 50 godina, a da bi onda jedna članica porodice kontaktirala Raua od kojeg je Pitt kupio sliku.

Ovo je jedina Churchillova umjetnina za koju se zna da je nastala između 1939. i 1945.

Orchard iz aukcijske kuće Christie's je poručio da je ovo ubjedljivo najbolja slika bivšeg britanskog premijera jer džamija simbolizira prijateljstvo dvojice državnih čelnika. Za njega je to pokazatelj da je Churchill cijenio Roosvelta i da su ulagali zajedničke napore u Drugom svjetskom ratu.

Slika bi 1. marta trebala biti na prodaji.

Leave a Comment