Arapi u Sarajevu i okolini bez dozvola grade najmanje pet naselja

 

 

Investitori koji dolaze uglavnom iz arapskih zemalja masovno bespravno grade naselja po BiH ignorišući zakone i prostorne planove, uprkos propisima i predviđenim kaznama, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

IZVOR: CENTAR ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Novinari CIN-a su nakon višemjesečnog istraživanja prikupili podatke koji svjedoče da je šire područje Sarajeva postalo obećanom zemljom za Arape i Turke koji grade gdje god im se prohtije ne tražeći nikakve dozvole niti suglasnosti, a za to ne snose nikakvu odgovornost.

Prema tim podacima, u ovom trenutku postoje najmanje pet naselja na širem području Sarajeva koja se grade “na divlje” na prostoru ukupne površine 133 hiljade kvadratnih metara.

Tako je na području Ilijaša firma iz Kuvajta pod nazivom “Bosnian International for Tourism” isplanirala graditi ukupno 47 stambenih objekata, a do sada ih je bespravno podignula 37. U opštini Vogošća državljanin Turske Hairi Genc bespravno je izgradio naselje od 11 vila.

U opštini Stari Grad investitori iz Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata započeli su izgradnju dva odvojena resorta i do sada podignuli ukupno 31 vilu, a planiraju izgraditi više od 120 takvih objekata te dva hotela i dvije džamije.

Opštinski građevinski inspektori ponovo su provjeravali što se gradi i utvrdili brojne nepravilnosti, a prije svega neposjedovanje potrebnih dozvola. Izricali su mjere zabrane nastavka gradnje i naložili rušenje podignutih objekata, ali investitori su se na to jednostavno oglušili, a opštine nisu posegnule za rušenjem jer strahuju kako od investitora neće moći naplatiti goleme troškove koje to podrazumijeva.

Kako to izgleda u praksi pojasnio je Mirza Riđanović, građevinski inspektor u Vogošći koji je kontrolirao gradilište na kojemu investira Turčin Genc i donio rješenje da ga opština treba srušiti.

“Čim zatvorimo, ne radi. Vikend, oni nastave raditi”, kazao je Riđanović dodajući kako on ne može stalno dežurati na jednom mjestu jer ima niz drugih obveza.

Dodao je kako se opština nije odlučila na rušenje jer ne može komunicirati s investitorom. Genca jednostavno nema ni u kakvim evidencijama osoba koje borave u BiH, niti o njemu išta znaju u Službi za poslove sa strancima. Misterioznom investitoru do sada je “odrezana” novčana kazna od pet hiljada evra, ali nema potvrde da je on to i platio.

Zakon o prostornom uređenju Kantona Sarajevska predviđa i izricanje kazne zatvora za “divlje” graditelje, ali niti jedna takva presuda još nije donesena.

U opštinama se nadaju kako se ovakvim investitorima poigravanje sa zakonima neće isplatiti jer podignute objekte neće moći legalizovati niti će ih moći priključiti na komunalnu infrastrukturu.

Leave a Comment