Arijana Memić: Godina od oslobađajuće presude, a još nema odluke

 

FB

Arijana Memić na svom Facebook profilu objavila je da se danas navršava godina dana od oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću koji su bili optuženi za smrt njenog brata Dženan Memića.

“Druga po redu oslobađajuća presuda nakon ponovljenog postupka pred Kantonalnim sudom.

 

Za vrijeme sudskog procesa Kantonalno tužilaštvo KS nije uspjelo dokazati da je naš Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći. Čak ni mjesto kontakta vozila i pješaka nisu mogli pronaći.

Dokazi koje su ulagali, upućivali su na to da se uopće ne radi o saobraćajnoj nesreći, nego o teškom krivičnom djelu – ubistvu”, napisala je ona.

8. februara navršava se pet godina od smrti Dženana Memića.

“Već godinu dana predmet je na Vrhovnom sudu FBiH i još uvijek nije donijeta odluka o tome da li će presuda biti potvrđena ili će biti usvojena žalba tužilaštva.

Predugo sve ovo traje, ali nikada nismo ni pomislili da odustanemo.
Znamo za koga se borimo i ako Bog da, mi ćemo istrajati i doći do pravde”, napisala je Arijana.

Podsjećamo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru ove godine ponovo Seferoviće proglasio nevinim. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

S obzirom da je Vrhovni sud FBiH jednom već usvojio žalbu Federalnog tužilaštva nakon prvostepene oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću, te naložio novo saobraćajno vještačenje i ponovno suđenje, ovog puta postoje dvije moguće opcije.

Sud može odbiti žalbu i potvrditi oslobađajuću presudu ili je usvojiti. U slučaju da usvoji žalbu, tada Vrhovni sud odlučuje bez vraćanja predmeta Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Leave a Comment