Austrijski zastupnik žestoko kritizirao EU: Dodikovi koraci vode cijepanju BiH

EVROPSKI PARLAMENT

Mi moramo konačno djelovati i spriječiti da zbog nacionalizma čitav Balkan postane žarište – rekao je Schieder

Andreas Schieder

FOTO: AGENCIJE

 

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije u EU parlamentu Andreas Schieder uputio je oštre kritike prema evropskoj komisiji i komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varheljiju (Varhelyi) zbog pasivnog odnosa prema zemljama zapadnog Balkana a posebno prema Bosni i Hercegovini. 

– Pogledajte zadnja dešavanja u Bosni i korake koje čini Dodik. Ti koraci vode u moguće cijepanje zemlje. Ja ne razumijem pasivnost i nedjelovanje komisije. Mi moramo konačno djelovati i spriječiti da zbog nacionalizma čitav Balkan postane žarište – rekao je.

Osim kritika zbog nedjelovanja u slučaju Bosne i Hercegovine osvrnuo se i na nedemokratske prakse u susjednoj Srbiji pogotovo sto se tiče slobode medija.

Ahmed Husagić ispred Pokreta Snaga Domovine tražio je “odlučne akcije od EU i Amerike”:

“Smartam da je vrlo važno targetirati a zatim koncentrisati i sinhronizovati kapacitete pro-bosanskohercegovačkih partija ali i pojedinaca u pogledu zagovaranja u zapadnim zemljama kako bi protivustavno djelovanje radikalnih političkih partija i pojedinaca, na prvom mjestu mislim na SNSD-a i Milorada Dodika bilo sprječeno i sankcionisano. Mi ćemo kao pokret pokrenuti određene aktivnosti u tom pravcu. Smatram da bez odlučne akcije Europske unije i Amerike djelovanje ovih radikalnih elemenata može dovesti do nesagledivih posljedica – rekao je.

Leave a Comment