BAKIR IZETBEGOVIĆ: ČESTITAM JASMILI ŽBANIĆ I CIJELOJ EKIPI, TRAJNO SU OVJEKOVJEČILI ISTINU O GENOCIDU U SREBRENICI

 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović oglasio se na društvenim mrežama povodom sinoćnje dodjele Oscara.

Kao što je poznato, film naše rediteljice Jasmile Žbanić ‘Quo vadis, Aida?’ nije dobio Oscara za najbolji film van engleskog područja.

  • ‘Quo vadis, Aida?’ je ostvarenje koje nadilazi okvire i domete filmske umjetnosti, te predstavlja svjedočanstvo o genocidu u Srebrenici koje će, uz sudske presude, ostati kao historijski i umjetnički zapis koji može pomoći da se takav zločin više nigdje ne ponovi.

Sama činjenica da se film Jasmile Žbanić „Quo vadis, Aida?“ našao u užoj konkurenciji za najprestižniju filmsku nagradu Oscar ogroman je uspjeh za ekipu koja je učestvovala u njegovom stvaranju, ali i bosanskohercegovačku kinematografiju i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Jasmili Žbanić i cijeloj ekipi filma „Quo vadis, Aida?“ upućujem najiskrenije čestitke na ostvarenom uspjehu. Nesumnjivo je da su svojim ostvarenjem obilježili bosanskohercegovačku kinematografiju, ali i da su trajno ovjekovječili istinu o genocidu u Srebrenici i učinili je dostupnom cijelom svijetu. Ta činjenica važnija je od svake filmske nagrade i priznanja – napisao je Izetbegović.

Leave a Comment