BAKIR(U) NEMA KO(ME) DA PIŠE: Zašto SDA-ovi funkcioneri šute i ne alarmiraju svjetske vođe o (ratnom) stanju u BiH?!

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić će poslati pismo sa konkretnim informacijama o ugrožavanju Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini svim strankama članicama Socijalističke internacionale i Partije evropskih socijalista. To će ujedno biti i poziv za hitnim reagiranjem svih članica kroz institucije Evropske unije u smjeru zaštite suvereniteta Bosne i Hercegovine i poduzimanja mjera na sankcioniranju svih antidržavnih i antievropskih snaga u Bosni i Hercegovini, saopćili su ovih dana iz ove stranke.
Radi se o vrlo primjerenom potezu kakav se i očekivalo od ove stranke koja ima veoma dobar rejting u EU, možda čak bolji nego kod kuće. Ali to je opoziciona stranka i njen glas će imati kratke domete.
No, šta je sa vladajućom Strankom demokratske akcije (SDA)? Da li su oni kome pisali i obraćali se? Kao narodnjačka stranka SDA je članica kluba narodnjačkih/pučkih evropskih stranaka. Pored toga SDA ima svoje stranke posestrime u nekim islamskim zemljama. Nije se čuo glas da su se kome obraćali.
No, to i nije neka šteta, jer diljem islamskog svijeta vladaju autokrate i diktature, dakle jedan vođa, jedan naroda, jedna država, pa su stranke marginalizirane.

Bez obzira na to državni funkcioneri koje kao Bošnjake postavlja SDA morali su poduzeti diplomatsku akciju alarmiranja prijateljskih zemalja, posebno onih na islamskom istoku. Čak i formalno su se Šefik Džaferović, kao član Predsjedništva BiH, ili Bisera Turković, kao ministrica vanjskih poslova, mogli obrati Organizaciji islamskih zemalja, koja broji 57 članica i predstavlja populaciju od milijardu i po ljudi.

Pored toga Bakir Izetbegović, bez obzira na to što je više poznat kao biološki sin Alije Izetbegovića, nego što je uvažen u islamskom svijetu kao njegov politički nasljednik, morao se već obratiti nekim liderima, da upozore, pa čak i osude Rusiju i Kinu zbog njihovog opasnog miješanje u unutrašnje stvari BiH, na način da podržavaju secesionističku politiku Milorada Dodika. Zar nije frapantno da kineski ambasador u UN javno odbija dati legitimitet novom visokom predstavniku za BiH Cristianu Schmidtu, podržavajući tako rusko-srpski stav?! Formalno islamske zemlje imaju opravdanje da nisu reagirale jer njih u PIC-u predstavlja Turska, ali izdale se moralno načelo jer su šutnjom odobrile podršku negatorima genocida nad njihovom sabraćom. Zapravo sva rusko-kineska politika podrške Srbima jeste negiranje genocida kojeg su pravoslavni kršćani počinili nad muslimanima. Ako su lideri islamskih zemalja indolentni i neslobodni da iskažu svoje političke stavove i brane moralna načela, milijarda i po ljudi ih sigurno ne podržava u tome.

Zato je neko poput Harisa Silajdžića trebao dati intervju za The New York Times, makar bio i plaćen, što je česta praksa u američkim medijima, ili Al Jazeeri, kako je to nekad i radio, i animirati islamski svijet da izvrši pritisak na svoje vlade da se politički adekvatnije ponašaju kad su u pitanju bosanski muslimani nad kojima je počinjen genocid.

Ne daj Bože samo da se Mustafa Cerić, kao bivši reis, domogne kakve televizije pa da on objašnjava stanje u BiH. A kako i koliko je postao ovisnik o medijima i javnom istupanju, te kako je prazan prostor za takve diplomatske istupe u svjetskim medijima, on će to najprije i ostvariti.

Koliko god se krilo, stvarni vlasnik i jedini moćnik koji odlučuje o svemu pa i o programu Al Jazeere Balkans je Hasan Čengić. Ovaj, duh političar, ujedno je i tutor ministrici Turković. Zbog osobne mistifikacije Čengić neće dozvoliti da Turković gostuje ni na balkanskoj Al Jazeeri, a kamo li na arapskoj ili engleskoj verziji.
Sve su to bivši i sadašnji SDA-ovi kadrovi od kojih, kako se vidi, ni narod ni država nema nikakve fajde.
Psihološko stanje u Bosni i Hercegovini je (pred)ratno i mora se koristiti politika manevara u cilju odvraćanja od poteza koje vode ka narušavanju teško stečenog mira u BiH. Da ima dušu Bisera Turković bi stvarno trebala „eksplodirati“, kako su joj tepali stranački botovi. A da nije baš kakav diplomata davno smo shvatili.

Leave a Comment