Baralija: Kompetentnija sam od druge dvojice; patriotizam za BH blok i SDA su različite stvari

 

GRADONAČELNIK MOSTARA

Kandidatkinja za gradonačelnicu Mostara Irma Baralija kazala je kako je odluka OHR-a bila očekivana jer je on pravni tumač Statuta Grada Mostara koji je “nametnut”. 

 

Poručila je da ne odustaje od svoje kandidature.

Kazala je kako je, nakon prvog kruga, gdje su uprkos onome što stoji u Statutu “zbog političkih pritisaka na vijećnike koji su dolazili s raznih strana” odlučili za javno glasanje.

– I sami su gledaoci mogli vidjeti da se iščitavaju komentari na raznim portalima, poimenice su prozivali vijećnike i vijećnice, pogotovo iz BH bloka, veliki pritisak je bio i na vijećnika s liste Ostajte ovdje. Svi su na kraju rekli “ok, hajde da glasamo javno i vidimo šta će biti”. Glasalo se i odluka je takva da to moramo poništiti i vratiti se na početak – kazala je Baralija za N1.

Istakla je kako ostaje kandidatkinja BH bloka za gradonačelnicu i da neće odustati.

– Nisam generalno osoba koja odustaje i sve dok ima imalo šanse i nade, ja ću pokušavati jer su razlozi za moju kandidaturu bili vrlo jasni, vrlo sam motivisana i mislila sam da BH Blok treba da upali to svjetlo i da tračak nade kroz moguću poziciju gradonačelnika koji bi bio balans i usmjeravao ih, kontrolisao, revidirao politike jednih i drugih. Moja kandidatura ostaje, a vidjet ćemo da li ćemo u drugom pokušaju imati sposobnosti s naše strane i hrabrosti s drugih strana da nam se ukaže malo više povjerenja nego prošli put. Nadam se da će biti više političke mudrosti i hrabrosti. Sada kada se glasa tajno možda se neki odvaže glasati drugačije, nadam se da hoće – kazala je Baralija.

Komentirajući poziv SDA da se prikloni njihovom kandidatu govoreći kako bi to bio čin patriotizma, Baralija je kazala kako su patirotizam za “SDA i BH Blok različite stvari”.

– Glasati za kandidata/kandidatkinju sa najvećim i najboljim kompetencijama za tu poziciju je za nas patriotizam. Uz dužno poštovanje prema drugoj dvojici kolega koji su ljekari bez političkog iskustva, ja sam neko ko ima formalno obrazovanje iz političkih nauka i bavi se politikom duži niz godina i zbog toga smo smatrali da sam ja najbolja opcija za tu poziciju. Ne vidim zašto bih kao bolja i kvalifikovanija kandidatkinja se priklanjala bilo kome i to je stav BH bloka – poručila je Baralija.

Prilikom javnog glasanja u Vijeću, Baralija je eliminisana već u prvom krugu. Za nju nisu glasali ni svi vijećnici BH bloka. Baralija je dobila pet glasova, Mario Kordić (HDZ) 14, a Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) 11. Suzdržanih je bilo petero vijećnika.

Iako su glasali za odluku da se gradonačelnik bira javnim glasanjem na sjednici Gradskog vijeća, očitovanje OHR-a su tražili iz BH bloka.

Za odluku da se gradonačelnik bira javnim glasanjem bio je 31 vijećnik od ukupno 35.

Baralija je na izborima u Mostaru kada su birali građani dobila najmanji broj glasova od troje kandidata koji su u utrci za gradonačelnika.

Leave a Comment

Scroll Up