Bazdulj provocira: Kritikovao Sarajevo i BiH nazvao propalom državom

 

Umjesto izvinjenja

Komentarišući napade koje je doživio nakon što je na društvenim mrežama osvanuo snimak na kojem, zajedno s Peterom Handkeom i Emirom Kusturicom, pjeva poznatu pjesmu Halida Bešlića „Romanija“, prvi put se oglasio novinar Muharem Bazdulj.

„Za sarajevsku masovnu histeriju po medijima i društvenim mrežama, ne mogu reći da me iznenadila, pošto pamtim slučaj Vuka Bačanovića i sasvim recentan slučaj Ivane Marić, kada se desio sličan džumbus zbog jednog benignog statusa na Facebooku, odnosno još benignije konferencijske dosjetke. Ipak, da ovako nešto, privatno druženje uz muziku i pjesmu, odnosno pjevanje ljubavne pjesme koju inače izvodi bošnjački pjevač, koji se posljednjih decenija isprofilisao kao jedan od simbola Sarajeva, a skupa sa književnim nobelovcem i dvostrukim dobitnikom kanske Zlatne palme, može biti povod za linč, to mi baš i nije palo na pamet“, kazao je Bazdulj za Glas srpske.

 

Kako kaže, sklon je pomisli da to nema naročite veze sa njim i da je u pitanju javnost koju je muka natjerala da licemjernu medijsku podršku sa Zapada prihvati kao utješnu nagradu u situaciji posvemašnje socijalne katastrofe, života u propaloj državi i koja je uložila ogromnu emotivnu energiju nadajući se Oscaru za najbolji strani film kao nekoj simboličnoj katarzi.

„Kada je to propalo, valjalo je negdje kanalisati tu energiju i tu se dobitnik Nobelove nagrade i svi koji imaju ikakve veze s njim pokazao kao savršena meta. Onaj koga federalni kantončići proglašavaju nepoželjnom osobom i koga po društvenim mrežama čereče književni, akademski i žurnalistički liliputanci, ovjenčan je najvećim umjetničkim priznanjem koje postoji, istim koje je prije šezdeset godina dobio i omraženi im Ivo Andrić i uz to još nije gadljiv da se s prijateljima proveseli“, kazao je Bazdulj.

Zatim je nastavio kritikujući Sarajevo i ismijavajući Sarajevo Film Festival.

“Grad koji je za simbol svoje ‘svjetskosti’ proglasio augustovske dane kad trećerazredni holivudski glumci gaze kičastim crvenim tepihom, teško se miri sa činjenicom da se jedan od najboljih svjetskih pisaca dvadesetog i dvadeset prvog vijeka opušta u, kako bi oni rekli, zadimljenoj birtiji, bez trunke potrebe za glamurom i to s ljudima koje oni poznaju iz nekih prošlih života i koje mrze potpuno patološki i histerično”, rekao je Bazdulj.

Podsjetimo, napade i uvrede na račun Muharema Bazdulja osudilo je i Udruženje novinara Srbije (UNS) ocjenjujući ih kao pokušaje otkazivanja i ukidanja slobode govora, izraz nacionalizma i atak na slobodu govora u regionu.

„Zbog podrške UNS-a mi je, naravno, drago, kao i zbog podrške normalnih ljudi od Toronta preko Dubaija do Skoplja i od Geteborga do Mostara i Sarajeva“, rekao je Bazdulj.

Leave a Comment