BIDEN PORUČIO NETANYAHUU: DANAS OČEKUJEM PREKID VATRE U GAZI

 

U jutrošnjem razgovoru s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom, američki predsjednik Joe Biden mu je kazao da očekuje da će danas doći do prekida vatre u Gazi.

Današnji razgovor je tekao uporedo dok se nastavljaju sukobi koji već danima ne prestaju, a poseban povod je bio odbijanje njihovog prekida nakon što je Netanyahu rekao da ne podnosi takve vrste ograničenja niti uslovljavanja.

  • Ne podnosimo timer. Sada želimo postići ciljeve operacije. Prethodne su trajale dugo tako da nije moguće uspostaviti vremenski okvir koliko će dugo ova trajati – kazao je tom prilikom Netanyahu.

Međutim, kako su potvrdili iz Bijele kuće, današnji razgovor je bio konkretniji za razliku od prijašnjih pa je tako Biden kazao Netanyahuu da očekuje značajnu deeskalaciju sukoba kao i to da se prekid vatre privede kraju.

  • Dvojica čelnika su imala detaljnu raspravu o stanju u Gazi, ali i o prednosti Izraela u degradiranju Hamasa i drugih terorističkih elemenata, ali i o kontinuiranim diplomatskim naporima regionalnih vlada i SAD-a – naveli su iz Bijele kuće.

Ovo je bio četvrti telefonski razgovor kojeg su obavili Biden i Netanyahu.

Leave a Comment