BRITANSKI MINISTAR RAAB O GENOCIDU U SREBRENICI: DANAS ĆEMO ZASTATI I PRISJETITI SE ŽRTAVA

 

Na 26. godišnjicu genocida u Srebrenici, britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab je naglasio predanost Ujedinjenog Kraljevstva u stalnom pružanju podrške procesu pomirenja širom Zapadnog Balkana.

Više od 8.000, većinom muškaraca i dječaka muslimana, je ubijeno u genocidu, a preko 20.000 žena i djece nasilno protjerano iz njihovih domova

  • Danas ćemo zastati i prisjetiti se žrtava te odati počast preživjelim genocida u Srebrenici. Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja sa svojom ključnom ulogom u borbi protiv nekažnjavanja ovih strašnih zločina, što smo i pokazali pristajanjem da obezbjedimo zatvorski smještaj za Radovana Karadžića za odsluženje njegove kazne doživotnog zatvora za genocid – kazao je ministar Raab.

Dodatne informacije:

• Ministar vanjskih poslova je podstakao sve strane u regionu da odbace govor mržnje i veličanje počinitelja genocida i ratnih zločina, te da se presude međunarodnih i domaćih sudova trebaju poštovati.
• Dva međunarodna suda, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ), nakon iscrpnih pravnih procesa su presudili da je u Srebrenici počinjen genocid.
• U Bosni i Hercegovini, do danas, ukupno 57 osoba je suđeno pred Sudom BiH za zločine počinjene u i oko Srebrenice u julu 1995. Dodatnih 20 osoba je suđeno pred ICTY za zločine vezane za Srebrenicu u 12 slučajeva (ICMP, 2020).
• Tokom proteklih 26 godina, Ujedinjeno Kraljevstvo je, putem projekata vezanih za Srebrenicu, uložilo milione funti, uključujući i za podršku porodicama žrtava i preživjelim.
• Mi putem projekta sarađujemo sa Memorijalnim centrom Srebrenica na razvoju njihovih operativnih mogućnosti i uspostavljanju centra od globalne važnosti za istraživanje genocida, prevenciju i pomirenje.
• Ujedinjeno Kraljevstvo je zadržalo dugoročni fokus na rad na pomirenju i projektima na Zapadnom Balkanu, uključujući i:
o ulogu jednog od ključnih donatora na izgradnji i uspostavljanju Suda BiH,
o pružanje političke, finansijske i logističke podrške Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove UN-a, i
o finansiranje rada Međunarodne komisije za traženje nestalih.
• Na Londonskom samitu održanom u sklopu Berlinskog procesa 2018. godine, Ujedinjeno Kraljevstvo je dogovorilo potpisivanje tri zajedničke deklaracije o ratnim zločinima, nestalim osobama i o regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima. Svi lideri u sklopu Berlinskog procesa su potpisali izjave. Na posljednjem skupu Berlinskog procesa, izjave su ponovo potvrđene.
• Ujedinjeno Kraljevstvo podržava nastojanja Bosne i Hercegovine u pogledu euro-atlantskih integracija. Pomirenje i dobrosusjedski odnosi ostaju od centralne važnosti za postizanje ovog cilja i za održavanje stabilnosti u regionu.

Leave a Comment