Brutalan komentar Svetlane Cenić na dolazak Aleksandra Vučića: “Stigao veliki vožd, pačija škola, svi pačići mali…”

 

Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka, za N1 je komentarisala posjetu Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini

Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka, za N1 je komentarisala posjetu Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini i njegovu donaciju vakcina za Federaciju Bosne i Hercegovine. Ona je rekla da država nije bila sposobna da nabavi vakcine, zašto vakcina nema, i zašto je zakazano u tom pogledu. Šta ćemo sa životima koji su već izgubljeni – pitala je. Izjave zvaničnika i šire javnosti je ne iznenađuju – a što se Vučićeve posjete tiče prokomentarisala je: “Pojedu se ćevapi, znamo šta nam slijedi dalje”.

Spoljna politika BiH se kroji van njenih granica, dobrim dijelom, materijalno, kreditno i BiH se u tom pogledu ne može nazvati nezavisnom državom – rekla je Cenić u uvodu.

“Da nije ovih 29 mrtvih od COVID-a od jučer, grohotom bi se smejala. Došao veliki vožd, pačija škola, svi pačići mali, seli u klupice, patak stavio naočale i krenula škola. One izjave kako treba smirivati tenzije, biće forum, daj Bože kćeri. Ova država je navikla da beg ne uzima, a sirotinja okolo hoda”, rekla je Cenić.

“Primetili ste, sirotinja, sirotinja, a čovek dolazi posebnim letom, donosi kutiju vakcina, jer nismo sposobni da ih nabavimo. Ide se u Beograd po vakcine, koje su došle iz Rusije, ovaj (Milorad Dodik) sletio helikopterom, ono obezbeđenje. Aristotelova stara – pravi vladar štiti svoje građane, a tiranin čuva od građana”, rekla je Cenić.

Ona je pitala predstavnike vlasti koji su danas dočekali Vučića – gdje su vakcine, zašto ih nema.

“Možemo da kritikujemo EU, ali ima pravilo – ne možete tražiti proizvođača dok Agencija za lijekove ne odobri vakcinu, ne odgvara onda proizvođač. Te garancije su tražene. Kina, Rusija, ako je EU zakazala, šta ćemo sa živitoma koji su izgubljeni do sada? O vakcinama izgleda treba da pričamo kada pandemija prođe. Selo gori, a baba se češlja. Pričamo o pandemiji – vakcina nema. Da je neko snimao ovo i montirao – to bi bila takva tragikomedija da bi Oscar doleteo u BiH”, istaknula je Cenić.

Što se tiče vakcine koju je Vučić donio – kazala je: “Jedni kažu valja, drugi kažu ne valja, ko ih je donio, zašto, spektakl oko izlaska iz aviona, helikoptera. Ja bih podsjetila građane da se većina partija vakcinisala u Srbiji i Hrvatskoj, o kome pričamo? O hudoj masi koja nikako da upita za svoja prava”, izjavila je Cenić.

Na pitanje da li je Vučić udario na ponos i čast ovim potezom – odgovorila je:

“Ponos i čast i naša vlast ne mogu u istu rečenicu, istu stranicu. O kom ponosu govorite? Vučić koristi priliku, svi pričamo o vakcinama, onaj ko nabavi vakcine – onda mu se zaborave promašaji, korupcija, kriminal, tiranija, autokratija. Ne čude me izjave. Svi kažu poklonu se ne gleda u zube, ali opet pitam: Gde je odgovornost i zašto ih još nema. Zašto BiH nema dobre veze ni sa kim. BiH ne ispunjava nikakve uslove na EU putu, Kinu otkače, Rusiju smo videli sa ikonom, šta očekujete? Ko vodi spoljnu politiku da ima dobre veze”, kazala je.

Prema njenom mišljenju, BiH je u drugom planu svima, i do sada je predstavljala samo glavobolju. Pandemija, vakcine i COVID neće pomiriti nikoga, istakla je.

“Čim zamaknu, pojedu se ćevapi, znamo šta slijedi dalje. Videli smo da je Dodik dao oštre komentare na adresu ministrice vanjskih poslova, videli ste naše odnose. Znate, teško je da će se pomiriti srpsko-srpsko rukovodstvo, možda federalno i srpsko u Srbiji. Vučiću trebamo, mnogo je obećao zapadu. Treba mu da se predstavi liderom”, kazala je Cenić.

Na koncu je konstatovala da će “nas samo glad pomiriti, teško išta drugo”.

 

 

 

Leave a Comment