BUKTI DELTA SOJ: UDVOSTRUČIO SE BROJ ZARAZA KORONAVIRUSA U NJEMAČKOJ

 

Udio slučajeva covida-19 uzrokovanih infektivnijom delta varijantom koronavirusa više se nego udvostručio u Njemačkoj u roku od sedam dana i vjerovatno će postati rašireniji u odnosu na druge varijante, objavio je Institut Robert Koch.

  • Sekvenciranje genoma pokazalo je da na delta varijantu, koja je prvotno identificirana u Indiji, otpada 36 posto infekcija u sedmici od 14. do 20. juna – rekao je direktor Instituta Robert Koch Lothar Wieler za Funke media group.

Riječ je o znatnom porastu u odnosu na udio od 15 posto sedam dana ranije.

Apeli za vakcinisanje

Bavarski premijer Markus Soeder rekao je novinarima ranije u ponedjeljak kako očekuje da će delta varijanta postati dominantna u Njemačkoj do ljeta. U drugim zemljama također raste broj slučajeva delta varijante.

  • Ignoriranje delta varijante bilo bi ozbiljna pogreška – kazao je Soeder, dodavši da niko ne bi trebao misliti da će problemi povezani s tom varijantom virusa samo nestati.

Apelirao je na građane da se vakcinišu jer je to najbolja zaštita.

Oko 54 posto Nijemaca primilo je prvu dozu vakcina, dok ih je 35 posto u potpunosti vakcinisano.

Zdravstveni dužnosnici rekli su da se širenje koronavirusa može usporiti, a broj hospitaliziranih i umrlih smanjiti ako se velik udio stanovnika vakciniše.

[xyz-ihs snippet=”nadnu”

Leave a Comment