BURNO NA SJEDNICI DOMA NARODA: BEĆIROVIĆ POZVAO NA HAPŠENJE DODIKA AKO KRENE U RUŠENJE DRŽAVE

 

Denis Bećirović (SDP BiH), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, je tokom postavljanja delegatskih pitanja na današnjoj sjednici Doma, pozvao na hapšenje Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i predsedavajućeg Predsjedništva BiH, ako “krene na rušenje države, Ustava BiH i zakona”.

  • Između posljednje i ove sjednice Doma, Dodik je intenzivirao politiku zagovaranja destrukcije BiH. I zato pitam predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da li i on podržava Dodikovu politiku razbijanja države BiH. Dodik javno poručuje da ima jasan plan i koncept kako treba razbiti državu BiH. Vrijeme je da na ovom mjestu odgovorimo na antiustavne i antidejtonske poruke. Riječ razdruživanje koju koristi je obični separatistički eufemizam. Nema razdruživanja, to je zamjena za riječ rat, Dodik poziva na rat. Nema i ne može biti ni mirnog ni nemirnog razdružvanja. Nije to moglo ni 1992., ne može ni danas i neće moći nikada – kazao je Bećirović.

 

Dodao je da, ako Dodik “krene u antiustavni scenarij”, Tužilaštvo i Sud BiH trebaju reagovati, a državni organi su u tom slučaju dužni uhapsiti Dodika i eventualne saučesnike.

Bećirović je ustvrdio i da je ovo stav i Kluba Bošnjaka, te delegata Zlatka Miletića iz Kluba Hrvata, piše Faktor.

Ovo je izazvalo negodovane delegata koji dolaze iz RS, preciznije iz SNSD-a, te je delegat Sredoje Nović kazao da su spremni napustiti sjednicu. Dato je pola sata pauze.

  • Ako je ovo i stav Kluba SDA i dijela Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda i iznose traženja da se hapse svi funkcioneri i praktično mi ovdje, dajte da izađemo. Neću da slušam optužbe da treba hapsiti Dodika, mene ili bilo koga. Je li ovo sudnica, znači li definitivno da treba da se raziđemo – reagovao je Nović.

I Nikola Špirić (SNSD), dopredsjedavajući Doma naroda, kazao je da je izneseno niz optužni, a ne delegatsko pitanje, a pitao je i je li Bećirović “baba Vanga” da tumači nečija mišljenja.

Tegeltija je u odgovoru na pitanja Bećirovića rekao da neće biti neko preko koga će se prenositi poruke, te da su iznesene konstatacije netačne.

Leave a Comment