BUSEKOVA ŠOKANTNA PREDVIĐANJA: SAD I EU NEMAJU RECEPT ZA ONO ŠTO BI SE MOGLO DOGODITI NAKON RASPADA BIH

Erhard Busek, bivši potpredsjednik austrijske vlade i osnivač udruge novinara Istočne i Jugoistočne Europe (SEEMO) je govorio o trenutnoj burnoj političkoj situaciji u Austriji i na Zapadnom Balkanu.

Osobito je napeto u BiH, gdje član Predsjedništva BiH Milorad Dodik intenzivno radi na razbijanju cjelovite države i odvajanju institucija i vojske RS od državnih. Hoće li BiH preživjeti kao država i je li EU dovoljno aktivan na tom prostoru ili prepušta inicijativu SAD-u?

  • Nažalost, Bosna i Hercegovina je lažna država koja nikada nije ni zaživjela, pa je u tom smislu pogrešno govoriti o tome hoće li preživjeti. No iako sam veliki pobornik Europske unije i Europe, u ovakvim situacijama uvijek više vjerujem Amerikancima – kazao je Busek za Nacional.

Postoji li realna opasnost od oružanog sukoba i funkcionira li Daytonski sporazum, potpisan prije 25 godina?

  • Ne mislim da je iko tamo ponovo spreman na ratovanje. Međutim, činjenica je da Dodik radi sve kako bi razbio BiH na komadiće. Kao što je poznato, međunarodna zajednica – prije svega SAD, uz potporu EU-a – do sada je činila sve da BiH ostane unutar Daytona. Naime, nemaju recept za ono što bi se moglo dogoditi nakon raspada. Međutim, ja se u posljednje vrijeme sve više zalažem za novi Daytonski sporazum uz pomoć kojeg bi se pokrenuo novi razvoj BiH. No čini mi se da je problem u tome što ne postoje snage unutar same zemlje koje to podržavaju i koje bi to mogle provesti. Svi aktuelni političari dio su sistema, ukopani u svoje nacionalne stranke i pozicije. I zato u razgovoru s predstavnicima SAD-a, EU-a i europskih vlada ističem nešto što možda nije popularno – a to je da bez pomoći međunarodne zajednice pomaka tamo neće biti. Ne sviđa mi se ovo što su reći, ali smatram da će biti nužno da se SAD i EU aktivnije uključe u rješavanje situacije i izvrše pritisak na izgradnju nove forme BiH. Ponekad se šalim i kažem da bi se ta nova forma trebala temeljiti na staroj formi, koja je postojala u BiH prije Prvog svjetskog rata, u doba Austro-Ugarske monarhije. Bilo je to uspješno razdoblje za BiH – i u kulturnom i u ekonomskom smislu, a svi su narodi živjeli u međusobnom miru i kohabitaciji – rekao je, prenosi slobodnabosna.

 

Leave a Comment