ČERKEZ: MOGU REĆI DA ĆEMO IĆI NA POPUŠTANJE MJERA

 

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, izjavio je da će zbog “nikad manje incidence” u ovom entitetu biti razmatrano ublažavanje epidemioloških mjera. Čerkez je kazao da od početka pandemije FBiH nije imala bolje vijesti kada je o COVID-19 riječ.

  • Ja mogu reći izuzetno dobre vijesti, od početka pandemije nismo imali ovako dobre vijesti. Jučer smo imali 66 pozitivnih, 132.000 obljelih koji su potvrđeni do jučer. Incidenca – nikada manja. 26,5 je incidenca, ovo se dugo nije desilo, prvi put od početka pandemije se dešava – rekao je Čerkez.

Nakon stabilizacije Kantona Sarajevo, stabilizovala su se i kantoni koji su bilježili lošu situaciju.

Foto: FENA
  • Konsolidovao se HNK, Kanton 10 i Posavina. U HNK imamo incidencu 56, u Kantonu 10 60, a u Posavini 50. Stanje nikada nije bilo bolje – rekao je.

Zbog toga će Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva na sjednici u 9:00 sati razmatrati ublažavanje epidemioloških mjera.

  • To nam daje motiva da nastavimo sa popuštanjem mjera. Imamo Krizni štab u 9:00 sati, na kome ćemo razmatrati nove mjere koje će biti predložene Vladi FBiH – izjavio je Čerkez za N1 i dodao:
  • Mogu reći da ćemo ići na popuštanje mjera.”

Leave a Comment