Četvrti talas koronavirusa: Delta soj nam dolazi brže nego što mislite

 

Evropa će se krajem ljeta suočiti sa četvrtim talasom korona virusa koji pokreće delta soj, upozorio je irski premijer Mikel Martin.

Martin je upozorenje dao u utorak nakon što je objavio da boravak u zatvorenom prostoru neće biti ponovo dozvoljeno kao što je Irska planirala.

“Umjesto toga, zatvorene prostorije u barovima i restoranima biće ograničeni za one koji su u potpunosti vakcinisani ili koji su ranije bili inficirani koronom”, rekao je on.

Do ovoga je došlo dok se delta varijanta, koja je prvo detektovana u Indiji, nastavlja brzo da se širi Ujedinjenim Kraljevstvom.

Iako ovaj soj korona virusa nije toliko raširen u Evropi, nedavni podaci pokazuju da se na kontinentu povećava broj slučajeva.

Francuski ministar zdravlja Olivier Veran saopštio je u utorak da delta slučajevi predstavljaju 20 posto infekcije korona virusa u Francuskoj.

U međuvremenu, Njemačka je zabilježila 1.401 slučaj delta soja, što je skok od 506 infekcija prošlog mjeseca, prema podacima GISAID.

Slučajevi delta soja porasli su za 56 posto u Portugalu21,8 posto u Španiji87,9 posto u Rusiji i 18 posto u Italiji u posljednje četiri sedmice, pokazali su podaci.

Ujedinjeno Kraljevstvo prijavilo je skoro 100.000 slučajeva delta soja.

Do 21. juna, 92.029 slučajeva delta varijante potvrđeno je u zemlji, od kojih je 117 završeno smrću.

Od onih koji su u potpunosti vakcinisani, a koji su oboljeli od delta soja, 50 je umrlo, pokazuju posljednji podaci Javnog zdravlja Engleske.

U međuvremenu je nekoliko evropskih zemalja uvelo restrikcije za putnike iz Britanije koji nisu primili obje doze vakcine.

Portugal je posljednja zemlja u nizu koja je uvela oštre mjere, a samo potpuno vakcinisani posjetioci smiju da zaobiđu karantin.

Sličnu mjeru uvela je ranije Malta, dok je Španija uvela novo pravilo, zahtijevajući da putnici budu u potpunosti vakcinisani ili da imaju negativan test na kovid.

U međuvremenu, njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je sve zemlje EU da zabrane britanskim putnicima ulaz, bez obzira da li su vakcinisani ili ne.

Porast kovid slučajeva mogao bi Francusku da dovede do četvrtog talasa korone, upozorio je vrhunski naučnik.

Profesor Jean-François Delfraissy, vodeći savjetnik francuske vlade, rekao je da delta varijanta može da dovede do porasta slučajeva.

Medicinski stručnjaci u Francuskoj upozorili su da bi novi talas mogao da pogodi zemlju do septembra ili oktobra, a raste i pritisak na vladu da uvede oštrije mjere.

Međutim, postoji nada da bi program vakcinacije mogao da pomogne u ograničavanju uticaja bilo kog novog talasa virusa kovid.

“Mislim da ćemo imati četvrti talas, ali biće mnogo umjereniji od prethodna tri talasa, jer je nivo vakcinacija drugačiji u odnosu na ranije”, rekao je profesor Delfraissy za radio France Info.

Poljska bi mogla da učini vakcinaciju obaveznom za neke ljude u velikom riziku od korona virusa kako bi se pomoglo u odbijanju potencijalnog novog naleta zaraza od augusta, rekao je u utorak ministar zdravlja.

“Govorimo o scenarijima kao što je obavezna vakcinacija za one koji su najviše izloženi ozbiljnim posljedicama kovida. Govorimo o starijim građanima ali na prvom mjestu o doktorima”, rekao je ministar zdravlja.

On je proimijetio da su se u Britaniji povećavale zaraze izazvane visoko zaraznom delta varijantom.

“Ono što se događa u Britaniji događa se ovdje otprilike dva mjeseca kasnije. U našem slučaju, postoji mogućnost pojave četvrtog talasa u drugoj polovini augusta“, rekao je ministar.

Kako raste zabrinutost zbog varijante delta u Evropi, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) rekao je da je “vjerovatno da će delta varijanta intenzivno cirkulisati tokom ljeta”.

ECDC je upozorio da su mlađi pojedinci posebno izloženi riziku jer se sporo vakcinišu.

“Varijanta delta je prenosivija od ostalih varijanti i procjenjujemo da će do kraja augusta predstavljati 90 procenata novih slučajeva u EU”, rekla je zdravstvena agencija.

Agencija je rekla da vakcinaciju treba izvoditi “vrlo visokim tempom” kako bi se suzbilo širenje delta verzije za koju stručnjaci kažu da je za 40 do 60 procenata zaraznija od varijante Alfa (B.1.1.7).

Leave a Comment