Da li je Larson najavio i dešavanja u slučaju “Nadin”? Roditelji napravili pritužbu na odluku Tužilaštva i poručili: Ne možete nas preplašiti, borit ćemo se za naše dijete!

 

Eric Larson iz Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo najavio je u intervjuu za Glas Amerike podizanje optužnica za slučaje korupcije u Kantonu Sarajevo.

 

Ovaj ured aktivno radi i ne veže svoje aktivnosti na dešavanja u Vladi KS niti skupštinske većine.

Jedan od predmeta po kojem su se posebno angažovali je i slučaj djevojčice “Nadin” i to kroz poseban Tim za borbu protiv korupcije u zdravstvu. Iz Ureda su od KCUS-a zahtjevali izjašnjenje o tome šta je poduzeto protiv ljekara koji su odbili liječenje djeteta.

Porodica Smajlović podnijela je tužbu Tužilaštvu KS zbog odbijanja liječenja djeteta i objavljivanja ličnih podataka i detalja o oboljenju protiv direktorice KCUS-a dr. Sebije Izetbegović, dr. Ede Hasanbegovića i još devet pedijatara. Radi se o krivičnim djelima iz Člana 232 (Nepružanje medicinske pomoći) i 187, stav 1 (Neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne) prema KZ FBiH. Uz tužbu je priložena i obimna dokumentacija za koju su pravni eksperti, ali i neke institucije procijenile da je i više nego dovoljna za dokazivanje inkrimiranog ponašanja menadžmenta i pedijatara KCUS-a.

19. novembra 2020. godine postupajuća tužiteljica Sanela Škaljić i glavna tužiteljica u KS Sabina Sarajlija donijele su naredbu da se istraga neće provoditi, te ocijenile da nije riječ ni o kakvom krivičnom djelu. Na ovakvu odluku Tužilaštva, roditelji djevojčice Nadin Smajlović podnijeli su sa svojim timom advokata pritužbu, te nastavljaju svoju borbu.

“Prošlo je više od mjesec dana kako je Kantonalno tužilaštvo donijelo odluku da se neće  provoditi istraga protiv Ede Hasanbegovića, Sebije Izetbegović i ostalih jer prema njihovoj ocjeni nema elemenata za krivično djelo, što ukazuje da istraga nikad nije ni sprovedena, a dostavili smo obimnu dokumentaciju kao dokaz da su na pedijatriji nesavjesno liječili i da nisu pružili adekvatnu pomoć”, rekla je za PRESS majka Amina.

Amina je ogorčena, ali ne i iznenađena ovakvom reakcijom postupajuće tužiteljice Sanele Škaljić i glavne tužiteljice u Kantonu Sarajevo Sabine Sarajlije.

“Mi nećemo odustati, čak su nam još više dali vjetar u leđa da se borimo za pravdu, a protiv nepravde koja je nanesena našem dijetetu. Mnogi se bore protiv lošeg sistema, pa odustanu, jer ovaj aparat bahatosti pod kontrolom jedne stranke ljude plaši i prijeti ugrožavajnjem egzistencije u ovoj državi. Moja porodica i ja nismo ti prestrašeni da bi savili glavu i kičmu i klimali glavom. Mi se borimo se za naše dijete, a našom borbom pokušavamo da pomognemo i drugoj djeci da imaju svjetliju budućnost i pravo na liječenje i život dostojan jednog djeteta”, rekla je majka male Nadin.

“Mnogo je bolesne djece, roditelji ne smiju šutiti na ovakve i slične pojave i u tišini se boriti, pomoć stidljivo tražiti od prijatelja, rodbine i poznanika. Moraju biti glasni i biti svjesni da njihovo dijete ima pravo da bude liječeno. Dok se ne bude glasno neće biti ni boljih vremena za našu djecu”, zaključila je i naglasila da ona borbu za pravdu nastavlja na više mjesta.

Djevojčica Nadin S. i danas se liječi na UKC Tuzla, u Općoj bolnici u Sarajevu i na klinici u Turskoj.

Leave a Comment