Da li je politički brak HDZ-a i Bh. bloka moguć i je li to način da se Čović osveti SDA-u

 

 

Ako je HDZ nekom potreban za vlast u situaciji kad ga teško “ima na mapi”, šta li se s njim može dogovoriti tamo gdje ima sve ili skoro sve te drži poluge svih blokada? U prvi plan onda dolazi Federacija BiH gdje još uvijek vlada izvršna vlast birana daleke 2014. godine, HNK gdje je situacija ista, ali i ključni grad za političke odnose u zemlji – Mostar, u kojem su prvi put nakon 12 godina održani izbori.

Koliko je zapravo realno da se Nermin Nikšić, ali i ostali lideri sarajevske Četvorke upuste u koaliranje sa Čovićem i HDZ-om, koliko im je to isplativo, pametno ili mudro, samo su neka od pitanja. Potrebne ruke imaju.

Ako je SDA uspjela nešto izgraditi u posljednja dva desetljeća, onda je to upravo ta nacionalna “koncesija” za koaliranje s HDZ-om i SNSD-om. Najjača bošnjačka ili bh. politička opcija svih ovih godina je dio vlasti s HDZ-om i SNSD-om, dok se i pomisao na slične težnje drugima pakuje kao nacionalna izdaja. Lideri opozicije dosad su se dosta teško nosili s time, i to SDA zna.

HDZ i SDA su posljednjih godina, u rijetkim trenucima javne političke bliskosti, ponajprije nakon sastanaka Čovića i Izetbegovića, komunicirali poruke kako su prirodni saveznici, ali je činjenica da su se u toj ljubavi ispriječili neki procesi, prije svega izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva – što je HDZ od početka fakturisao SDA-u.

Moguće koaliranje HDZ-a s Bh. blokom ili strankama Četvorke te svima onima koji više nisu uz SDA, moglo bi se tumačiti kao Čovićeva osveta za Komšića.

Šta se iza brda javlja otkrit će dani koji predstoje, a najbolji lakmus papir bit će procesi u Mostaru koji su počeli ovih dana.

Leave a Comment