Danas dan odluke – ukida li se policijski sat u Federaciji?

 

Vlada FBiH

Mostaru će se danas održati sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj će se, između ostalog, razmatrati i ukidanje ograničenog kretanja u ovom bh. entitetu.

Podsjetimo, Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH na sjednici održanoj u ponedeljak, 17. maja, predložio je da se u potpunosti ukine ograničenje kretanja u FBiH koje je na snazi od 23 sata uvečer do pet sati ujutro.

 

Također, predloženo je da se dozvoljena okupljanja na otvorenom povećaju na 70 ljudi, a u zatvorenom na 30 ljudi.

Na toj sjednici Kriznog štaba usvojen je prijedlog o ublažavanju postojećih mjera zbog općenito dobre epidemiološke situacije u ovom entitetu.

Ovi prijedlozi su upućeni na usvajanje Vladi Federacije BiH, koja će o njihovom usvajanju odlučivati upravo danas.

Vlada FBiH 6. maja je donijela odluku o skraćenju trajanja ograničenja kretanja usljed poboljšane epidemiološke situacije.

Prema novoj odluci, kretanje je zabranjeno od 23 sati uveče do pet sati ujutro narednog dana, te je dozovoljeno okupljanje 30 osoba na otvorenom prostoru.

Vlada Federacije donijela je 23. marta naredbu kojom je ograničeno kretanje građana na cijeloj teritoriji Federacije BiH od 21 sat do 5 sati.

Zabrana kretanja ranije je uvedena u Kantonu Sarajevo, kao i u Tuzlanskom i Bosansko-podrinjskom kantonu.

Mnogi kantoni su ranije, a jučer je i Vlada Brčkog distrikta, donijeli odluku da kretanje osoba zabranjeno u vremenu od 24 sata do 5 sati ujutro, dok je rad privrednih subjekata i dalje dopušten do 22 sata.

S druge strane, Štab za vanredne situacije RS jučer je ublažio dosadašnje mjere u ovom bh. entitetu.

Rad ugostiteljskih objekata produžen je do ponoći, dozvoljeno je 100 ljudi na javnim okupljanjima, 50 na privatnim i dozvoljena je publika na sportskim takmičenjima.

Sve mjere stupaju na snagu danas.

Leave a Comment