DELEGACIJA EU: NE POSTOJI NIKAKVA OSNOVA ZA BILO KAKVE RAZGOVORE O RAZLAZU ILI PREKRAJANJU GRANICA BIH

 

Narodna skupština RS pripremila je za nastavak 16. sjednice, koja će biti održana 11. maja, “Inicijativu za razgovor o mogućim rješenjima za BiH”. U dokumentu navode da “u slučaju ignorisanja njihovih stavova, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na smoopredjeljenje”.

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini u odgovoru za N1 poručili su da “ne postoji nikakva osnova za bilo kakve razgovore o razlazu ili prekrajanju granica BiH, koji predstavljaju neprihvatljivo podrivanje njenog ustavnog poretka”.

  • Bilo kakav razgovor o secesiji nije u interesu građana kako u RS, tako i u cijeloj BiH. Sada fokus treba biti na spašavanju života, održivom ekonomskom oporavku i reformama kojima se unapređuju evropske integracije i poboljšavaju životi građana. Sve drugo je odvlačenje pažnje od ovih životno važnih tema – naveli su iz Delegacije EU u BiH.

U inicijativi NSRS-a navode da je “izmijenjena dejtonska struktura BiH, i to na štetu entiteta, posebno RS, i konstitutivnih naroda, posebno Srba i Hrvata” te pozivaju “FBiH kao stranu i druga dva konstitutivna naroda – Hrvate i Bošnjake, da povedu miran i dostojanstven dijalog o mogućim rješenjima za BiH”.

Leave a Comment