Dodik optužio Biseru Turković za aferu “ikona”

 

BANJA LUKA

Političko Sarajevo je izdiglo temu o ikoni na politički nivo, Bisera Turković je to uputila Tužilaštvu BiH pa nek oni to rješavaju, to je njihov problem, rekao je Dodik

 

Milorad Dodik

FOTO: AGENCIJE

 

Dodik, predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH danas je u Banjoj Luci predstavio nove članove koji su u njegovu stranku prešli iz DNS-a. Na konferenciji za medije ponovo se govorilo o spornoj ikoni.

– Političko Sarajevo je izdiglo temu o ikoni na politički nivo, Bisera Turković je to uputila Tužilaštvu BiH pa nek oni to rješavaju, to je njihov problem. Bisera Turković ništa ne razumije, ali je ostrašćena protiv Srba, inače sebi ne bi sebi dozvolila da to pokreće prije rasprave u Predsjedništvu ili negdje drugo. Jasno je da političkom Sarajevu nije odgovarao ni domaćin ni gost pa su pokušali da još nešto nađu. Da je BiH pravna država onda bi se njeni organi raspitali o tome da li stvar potražuje Ukrajina, a ne ja – kazao je Dodik.

Ponovio je svoj stav da Ukrajina ništa ne potražuje jer ikona ne pripada nijednoj njenoj instituciji.

– Tražili su objašnjenje na bazi medijskih izvještaja, ali nema dokaza da je ukradena. Ne znam ni ime čovjeku koji mi je poklonio ikonu, samo sam smatrao da to može biti lijep gest. Policijska koordinacija je potvrdila da ikone nema na Interpolovoj listi potraživanja. Neka Ukrajina samo dostavi dokaze da je ikona njihovo vlasništvo, mi ćemo to vratiti uz izvinjenje da nismo znali – kazao je Dodik.

Dodik je dodao da se ikona nalazi u trezoru u Istočnom Sarajevu i da će za dalje korake sačekati da vidi kako će se situacija odvijati.

Dodik se osvrnuo i o novim članovima stranke te je kazao da će uskoro biti izabrano novo rukovodstvo banjalučke organizacije SNSD-a

Leave a Comment