DODIK U ODGOVORU KOMŠIĆU IZNIO POTPUNE LAŽI O USTAVU, NAPAD NA DRŽAVU MORA BITI SPRIJEČEN

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić, za Radio Slobodna Evropa (RSE), potvrdio je da će biti podnesena krivična prijava protiv odgovornih lica, nakon što je u Službenom glasniku RS objavljen tekst Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS.

Komšić je uz to naglasio da ako vlasti RS-a ovako nastave a Tužilaštvo BiH ne reaguje, da će se na kraju morati odgovoriti silom.

  • Vlasti RS-a očito ne mare za bilo kakva upozorenja iz međunarodne zajednice. Sada je i više nego ikad ranije na potezu Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Ukoliko se ovo nastavi, sutra će se isto desiti i sa Oružanim snagama BiH, sa pravosuđem, a kad se desi, tad će se morati odgovoriti silom. Ne odgovori li se to će značiti da se pristalo na ono što nazivaju mirnom disolucijom“, rekao je Komšić.

Iako Komšić nije pominjao člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, upravo se Dodik našao najpozvanijim da odgovori Komšiću, priznajući na taj način da on i više nego vlasti RS-a stoji iza napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Osim što je Komšiću spočitao da ni nakon 26 godina mentalno nije izašao iz rata” i Armije BiH, Dodik je ponovo podcrtao njegovu osnovnu laž, odnosno to da su potezi koje povlači u skladu sa ustavnim poretkom i Dejtonskim sporazumom.

  • Ako je to što Komšić govori najbolje što zna, obavještavam ga da je rat završen i da je Republika Srpska dobila svoja prava Dejtonskim mirovnim sporazumom koja brani na miran i demokratski način. Ako nastavi da prijeti njime očekujem da i pravosuđe FBiH počne da radi svoj posao”, rekao je Dodik.

Naime, RS nije Dejtonskim sporazumom dobila nikakva prava vezano za to da Narodna skupština RS, usvaja zakone po kojima se oduzimaju nadležnosti države Bosne i Hercegovine. Niti je po istom sporazumu dobila pravo da formira parainstitucije. Upravo suprotno od toga.

U članu III tačka 5. Ustava Bosne i Hercegovine jasno piše da će;

  • Bosna i Hercegovina će preuzeti nadležnost u onim stvarima u kojima se o tome postigne saglasnost entiteta; stvarima koje su predviđene u Aneksima 5 – 8 Opšteg okvirnog sporazuma; ili koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, u skladu sa podjelom nadležnosti među institucijama Bosne i Hercegovine. Dodatne institucije mogu biti uspostavljene prema potrebi za vršenje ovih nadležnosti”.

Dakle, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, država Bosna i Hercegovina je preuzela nadležnosti entiteta i to odlukama Parlamentarne skupštine BiH. Vraćanje tih nadležnosti moguće je jedino kroz Parlament a ne kroz entitetske skupštine. Prema tome Dodikov odgovor Komšiću je potpuno besmislen, te u funkciji laži kojima se Dodik standardno koristi, a u tome kao i u napadima na državu Dodik mora biti sprječen, jer država nema cijenu.

Leave a Comment