DOK SE NOVA ODLUKA SLUŽBENO NE OBJAVI, GRAĐANI IZ BIH U HRVATSKU ĆE JOŠ ULAZITI PO STARIM PRAVILIMA

 

Iako su zvaničnici Hrvatske jučer informisali javnost o promjeni dosadašnjih mjera za ulazak državljana BiH u Hrvatsku, građani naše zemlje određeni period će i dalje morati postupati po starim mjerama vezanim za prelazak granice.

Tokom jučerašnje press konferencije, na kojoj se javnosti u Hrvatskoj obratio ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, naglašeno je kako Hrvatska revidira određene mjere vezane za prelazak granice za državljane BiH.

Revidirane mjere su se odnosile na rezervaciju i plaćanje smještaja. Naime, kako je naveo Božinović, državljani BiH neće morati unaprijed rezervisati i plaćati smještaj ukoliko turistički putuju u Hrvatsku.

Međutim, ono što treba naglasiti jeste da ova odluka, iako prema zvaničnim informacijama važi od 1. jula, još uvijek nije objavljena u Službenim novinama Republike Hrvatske te se samim tim ne može sprovoditi.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je Svevlad Hoffmann glavni inspektor i savjetnik direktora Granične policije BiH.

  • Odluka mora prvo biti objavljena u Službenom listu Hrvatske i tek će nakon toga biti na snazi. Kolege iz Granične policije RH još uvijek nisu dobile tu obavijest te samim tim i dalje u skladu sa zakonom postupaju prema starim pravilima – rekao je Hoffmann u razgovoru.

Ipak, kako ističe Hoffmann očekuje se da će ova odluka ubrzo biti objavljena u Službenom listu Hrvatske nakon čega će pripadnici Granične policije Republike Hrvatske postupati po novim pravilima, a u skladu s tim informirati i pripadnike Granične policije Bosne i Hercegovine kao i javnost.

Podsjetimo, ostale mjere koje su i ranije bile na snazi za državljane BiH, ostaju i dalje na snazi.

Svi koji iz BiH putuju u Hrvatsku neće morati imati negativan PCR ili brzi/antigenski test ukoliko su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm), odnosno ako je prošlo 14 dana od primitka doze u slučaju jednodozne vakcine (Janssen/Johnson&Johnson).

Jednako tome, osobe koje su prebolovale Covid-19 u posljednjih šest mjeseci (180 dana) uz potvrdu će moći ući u Hrvatsku bez negativnog testa.

Građani koji ne ispunjavaju ove uslove, i dalje će prilikom prelaska granice morati pokazati negativan PCR test ili antigenski test.

Leave a Comment