Drama na granici: Bosanci htjeli donirati kamp-kućicu u Petrinju, zaustavljeni su

 

Petorica prijatelja iz Bosne i Hercegovine, iz Ljubuškog, htjela su donirati kamp-kućicu nekoj porodici s potresom pogođenog područja u Hrvatskoj, u Petrinju.

Pronašli su svog Bosanca koji je donirao kamp-kućicu i ubrzo su krenuli s organizacijom prijenoza na petrinjsko podrušje.

Uz privremeni smještaj za unesrećenu porodicu, prikupili su i deke, hranu, vodu, odjeću…, piše Dnevnik.hr.

Iako je vlasnik kamp-kućice zametnuo papire, humanitarci iz Ljubuškog sve su unaprijed provjerili i s carinicima dogovorili na koji način mogu prijeći granicu. Rečeno im je da samo donesu broj šasije kako bi se sve provjerilo s Interpolom i da će moći prijeći granicu.

No, nije bilo takoGranicu nisu prešli, iako su pokušavali na čak tri granična prijelaza.

Carinici su bili neumoljivi na graničnom prijelazu Nova Sela, Orahovje i na prijelazu Vinjani Donji, a njihova pustolovina trajala je cijelu noć.

Spasonosna vijest stigla im je u nedjelju navečer kada je Civilna zaštita objavila upute za dostavu pomoći Hrvatskoj iz inozemstva. Pozvali su organizatore dostave humanitarne pomoći da prije kretanja na put dostave svoje podatke na e-mail: occz@civilna-zastita.hr.

Momci su to i učinili i ponadali se da je njihovim mukama došao kraj. U formularu su naveli sve podatke koje je Civilna zaštita zatražila, no ni to nije pomoglo.

Ispunili smo sve što je traženo, sve smo naveli i predvečer poslali mail, no ipak smo dobili odbijenicu. Nismo imali druge nego vratiti se u Ljubuški”, rekao je Alen, koji je samo želio pomoći.

“Rečeno nam je da kamp-kućicu nikako ne možemo prevesti jer nema papire i nije registrirana i da carinici ne mogu odobriti prijelaz granice”, dodao je Alen.

“Izgubili smo dva dana, htjeli smo ovo slobodno vrijeme i svoj godišnji odmor iskoristiti kako bismo pomogli Petrinji, no ništa od toga. Razočarani smo!” istaknuo je. 

Kamp-kućica trenutno je u Ljubuškom, no bit će vraćena vlasniku jer nema nikakva izgleda da dođe do Petrinje. Ostalu humanitarnu pomoć koju su prikupili poslat će kombijem.

Leave a Comment