DURAKOVIĆ: PUSTILI SU DA SE DOGODI GENOCID, KARADŽIĆA I MLADIĆA DA BJEŽE, PA ŠTO BI PUSTILI DA FILM DOBIJE OSKARA

 

Predsjedavajući Skupštine općine Srebrenica Ćamil Duraković prokomentarisao je vijest da Jasmila Žbanić sa svojim filmom o genocidu nije osvojila Oscara.

On je svoj komentar ilustrirao fotografijom ratnog zločinca Ratka Mladića koji ispija piće s pripadnicima UNPROFOR-a.

  • Nisam stručnjak za filmske kritike, ali ako legenda te kritike, Kenneth Turan, kaže da mu nije jasno da film o srebreničkom genocidu, ‘Quo Vadis Aida’, nije dobio Oscara te da tu puzzlu ne može da riješi, kao Srebrenčanin, laik, reći ću sljedeće, da svima olakšam rješavanje puzzle – kaže u svom komentaru Duraković.

On kaže kako treba izuzeti činjenicu da smo mi periferna zemlja za taj moćni zapad, a da smo bez para, to da ne govorim.

  • Znate li da je u Bosni i Hercegovini trebalo da bude ubijeno 100.000 ljudi, a 2 miliona raseljeno da bi taj zapad tek onda zaustavio rat… Pustili su da padne i Srebrenica, i iako je bila ‘zaštićena zona UN-a’, ubijeno je preko 8.300 osoba… Pustili su da se dogodi genocid. Nakon toga, pustili su Karadžića da bježi 14 godina, a Ratka Mladića 16… Pa što bi onda pustili da film dobije Oscara? Koji dio puzzle ovdje nije jasan – kazao je Duraković u svom komentaru.

Američka akademija proglasila je dobitnike Oscara, a film “Quo Vadis, Aida?” bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić, koji govori o genocidu u Srebrenici, nije uspio ostvariti pobjedu u kategoriji najbolji strani film.

Pobijedio je “Another Round”, film danskog reditelja Thomasa Vinterberga.

Leave a Comment