Eastern Mining dobio dozvolu za eksploataciju ruda u Varešu, posao za lokalno stanovništvo

 

 

Spomenuta kompanija će eksploatisati mineralne sirovine, a tim povodom javnosti su se obratili njeni predstavinici. Njima je danas ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić uručio rješenje tj. dozvolu za eksploataciju.

Generalni direktor Eastern Mininga Paul Cronin je izjavio da je ovo, kako je rekao, izuzetno važna prekretnica.

“U zadnje tri godine uradili smo detaljne planove za istraživanje, iskopavanje i zaštitu okoliša. Napravili smo program za samu proizvodnju. Nije to samo sjajno za lokalnu zajednicu, već za cijelu Bosnu i Hercegovinu”, dodao je.

Paul Cronin: Projekat važan za cijelu državu (Foto: T. S./Klix.ba)Paul Cronin: Projekat važan za cijelu državu (Foto: T. S./Klix.ba)

 

Smatra da Bosna i Hercegovina ima, kako je rekao, ogroman potencijal u rudarskoj industriji.

“Da bi projekat poput našeg bio uspješan, važna ja saradnja s lokalnom zajednicom. Mi smo s Varešom uspjeli usaglasiti ono što su njegove težnje i one što su naše težnje”, tvrdi.

Kako je kazao, pokazali su da su društveno odgovorna kompanija – koliko im je bitno da ulažu u razvoj lokalne zajednice.

Zahvalio se svim nivoima vlasti koji su im dali priliku za ovaj projekat.

“Dragi ministre, hvala vama i vašem timu na profesionalnosti i ukazanom povjerenju. Poručujem vam da ćemo učiniti sve da vodimo pažnju o ovom području i da pokažemo da je ovo izuzetno uspješna priča”, zaključio je Cronin.

“Vrlo kvalitetno rudno tijelo i posao za lokalno stanovništvo”

Izvršni direktor Eastern Mininga u Bosni i Hercegovini Adnan Teletović smatra da je ovo jedan od najznačajnijih projekata kojim se ulaže u budućnost cijele Bosne i Hercegovine.

Tvrdi da je riječ o kompaniji s velikim iskustvom i da je opšteprihvaćeni princip da privatne kompanije vrše eksploatacije i za to plaćaju koncensione naknade. Ocijenio je da su to svjetski standardi. Najavio da će radna mjesta biti, kako je izjavio, lokalna.

Adnan Teletović: Posao za lokalno stanovništvo (Foto: T. S./Klix.ba)Adnan Teletović: Posao za lokalno stanovništvo (Foto: T. S./Klix.ba)

 

“Istraživanja su pokazala da je ovo jedno vrlo kvalitetno rudno tijelo. Zato očekujemo povrat novca”, potcrtao je.

Istakao je da je riječ o kompaniji koja je izlistana na berzi u Londonu i Australiji.

Leave a Comment