Ema Čaluk dobitnica je priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu: Voljela bih ostati u Bosni i Hercegovini

 

Svečana promocija diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Unvierziteta u Sarajevu ove godine održana je u online formatu.

Ove godine promovirano je 5.088 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu.

Među 5.088 izdvojeni su oni najbolji, koji nisu svoje vrijeme štedili za nauku i obrazovanje.

Kakanj-x.com portal vjerujući kako je obrazovanje snaga koja može pokrenuti i učiniti boljom Bosnu i Hercegovinu  pruža besplatan medijski prostor dobitnicima nagrada iz Kaknja.

Pozivamo sve one koji su dobitnici nagrada na održanim promocijama, a do sada ih niko od naših novinara nije kontaktirao, bilo kojeg univerziteta u Bosni i Hercegovini ali i van  granica iste da se jave na mail kakanjxportal@gmail.com.

Danas vam predstavljamo Emu Čaluk.

Ema Čaluk je osnovnu školu završila u Kaknju, srednjoškolsko obrazovanje u Sarajevu, prvo na Tursko-bosanskom koledžu a kasnije se prebacuje u II Gimnaziju Sarajevo na matematički smjer, koju je nakon četiri godine završila prosjekom ocjena 5.0. Trenutno je studentica I godine Master studija na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu i govori četiri strana jezika.

U početku razgovora priznaje da od kako zna za arhitekturu i građevinu željela je da upiše nešto od to dvoje. Uvijek je voljela matematiku, crtanje i umjetnost pa je na kraju prevagnula arhitektura.

Ne krije da je razmišljala o upisivanju Elektrotehničkog fakulteta smjer računarstvo i informatika, ali kako je programiranje više bio njen hobi nego posao koji želi raditi cijeli život odustala je od toga.

Za Emu arhitektura nije samo zanimanje već i način života.

 • Arhitektura je dosta dinamična, kako na fakultetu tako i u praksi, stalno se dešavaju novi projekti, nove lokacije, materijali i okolnosti na koje je potrebno adekvatno odgovoriti. Arhitekt ustvari ima mogućnost da projektuje i doživljaj prostora, osjećaj koji se stvara u osobi kada pogleda objekat ili uđe u njega, da li će to biti neko pozitivno osjećanje ili će da to bude namjerno izazvana nelagoda. Dakle, jako dinamično sa mogućnošću vlastitog izraza u svakom projektu, sa mogućnošću eksperimentisanja, pomjeranja granica… Mogla bih danima da pričam, jer je arhitektura ujedno i način života, ne samo zanimanje, ali evo zaustavit ću se ovdje – kaže Čaluk za Kakanj-X.com.

Zlatna značka UNSA za nju predstavlja veliki uspjeh jer kako nam priznaje nije ni zamišljala da bi mogla ostvariti takav uspjeh. Prvenstveno cilj je bio dati sve od sebe i uživati u svakom predmetu, projektu. Smatra da postoji uvijek način predmet koji  na prvu izgleda dosadan učini zanimljivim.

Ono što posebno daje na važnosti jeste da Arhitektonski fakultet već duži niz godina nije imao dodijeljeno priznanje Zlatna značka.

 • Malo je specifično za Arhitektosnki fakultet to što po semestru imamo u prosjeku 10 predmeta pa je uvijek potreban neki balans ukoliko se želi posvetiti svakom predmetu. Iako je i sama Zlatna značka za mene predstavljala ogroman uspjeh, saznanje da Arhitektonski fakultet nije imao studenta kojem je dodijeljeno prizanje Zlatka značka već duži niz godina je izazvalo dodatnu radost u meni.

Recepta univerzalnog smatra da nema, kaže da zavisi od osobe do osobe i da su putevi različiti. Potrebno se kaže kretati  da bi se došlo do u spjeha, ali prije svega ljubav prema onome što radite.

Ono za što većina studenata poseže, Čaluk upozorava da to nije pravi put.

 • Mogu dodati da se ne treba kreatit utabanim stazama, novi putevi su uvijek interesantniji, ali ne treba dozvoliti ni da mišljenja drugih sputavaju naš razvoj. Svako ima svoje mišljenje koje mi možemo prihvatiti u potpunosti, djelomično ili nikako, na nama je da formiramo svoje mišljenje i svoj put. Također, rad , trud, posvećenost i spremnost da se neke stvari barem privremeno žrtvuju kako bi došli do cilja, kao san na primjer – kaže.

Najveća podrška uvijek je bila njena porodica, odnosno sestra i roditelji bez kojih njen uspjeh nikad ne bi bio moguć. Objasnila je to ovako:

 • Kada vam se čini da su sve lađe potonule, nakon nekoliko neporspavanih noći, oni su uvijek tu da vas utješe da se trud isplati i da će sve biti uredu bez obzira što ih zovete u 4 sata ujutro gotovo plačući jer vam je pao sistem, a u 8 ujutro je predaja projekta.

Ne umanjuje ni podršku drugih, tu je kako kaže osoblje AFS, kako asistenti i profesori, koji su uvijek tu ne samo za nju nego i za druge studentne i sva pitanja, tako i članovi Studentske službe.

 • Lijepa riječ kao i riječi podrške studentu uvijek znače da li to dolazi od asistenta, profesora, gosp. Hašima i gđe. Senke iz Studentske službe ili nekog prolaznika na ulici, pojašnjava i dodaje:

 • Kao što sam ranije rekla, nisam se nadala postizanju ovakvog uspjeha sve do gotovo zadnjeg trenutka odnosno gotovo zadnje ocjene, ali sam sve vrijeme od prvog dana na fakultetu željela da uživam u onome što radim i jesam uživala bez obzira na sve uspone i padove. Uživala sam u svakom projektu na drugačiji način, igrajući se, eksperimentišući. Naravno, kada vas snađu muke u sedmici ispita i predaja to se ne čini baš kao uživanje nego noćna mora, ali na kraju kada budete zadovoljni svojim napretkom, dobijete pohvalu ili dobru ocjenu onda se sve čini lakse i vidite da se taj trud isplati.

Na naš upit da li postoji aktivnost kojom se bavila tokom studiranja odgovara:

 • Gledajući nazad, čini mi se da je san bio aktivnost kojom sam se dosta neredovno bavila jer uspjeh bio ako se dobije 4 sata sna.  U toku semestra, pa ne znam, uvijek ima nekih manjih aktivnosti, tenis, druženja, kraća putovanja i slično, ali faks je oduzimao veći dio vremena – kaže.

Pored navedenog Ema je bila učesnica i nekoliko konkursa, osvojivši prvu nagradu na jednom od njih (za izradu Idejnog rješenja solarnog drveta) i taj projekat je treutno u fazi izrade,

 • Malo je ova situacija to usporila, ali nadamo seda će uskoro biti postavljeno solarno stablo na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović – kaže Čaluk.

Pauze između semestara su dosta kraće nego inače zbog velikog broja predmeta na AFS, ipak ne krije da nije bilo vremena i za putovanja.

 • To je bila neka vrsta nagrade nakon uspješno završenog i „očišćenog“ semestra. To je nakada bilo par dana ako je pauza između zimskog i ljetnog semestra, a nekada je bilo i mjesec dana. To je ono što mi nedostaje sada zbog COVID-a. Također, pokušala sam da slobodno vrijeme iskoristim za rad u praksi, tako da sam radila u arhitektonskom birou, što je bila jako dobra i korisna praksa – ponosno ističe Ema.

Na putu do velikog uspjeha najviše je sputavao kratak dan, na 24 sata joj trebao još jedan.

 • Ne bih znala konkretno da navedem jedan razlog koji je uvijek prisutan, nekad nam se nešto u trnutku čini kao sputavanje, ali kasnije shvatimo da je to trebalo tako i da je bolje što se tako dešavalo. Uvijek ima nekih izdvojenih, manjih recimo problema usput, ali se dosta njih kasnije zaboravi.

„Voljela bih ostati u Bosni i Hercegovini“

Ema Čaluk odlučila je ostati u Bosni i Hercegovini iako je kaže imala mogućnost da ode vani u Njemačku, Ameriku, Turska zbog jezika, Italija gdje je bila primljena na Politecnico di Milano ali je do komplikacija došlo usljed pojave koronavirusa.

 • Odlazak mislim da je uvijek nekako najlakša opcija, uvijek se može otići, ali meni to nije nikad bio cilj toliko da bih napustila sve što imam ovdje tj što sam ostvarila i na fakultetu. Voljela bih ostati u Bosni i Hercegovini jer mislim da ima potencijal za razvoj, a stručni odlasci pa ponovni povraci su uvijek dobro došli, naročito u ovoj struci. S tim u vezi, izabrana sam da idem na razmjenu u Stuttgart sljedeći semestar, ako to naravno bude moguće, ali uvijek mi je drag kako odlazak tako i povratak.

Na upit o planovima za budućnost odgovara:

 • Ovo bih se nadovezala na prethodno pitanje, poslije Mastera moguće je opet neko usavršavanje vani ili ovdje, nisam još odlučila, ali želja mi je da nastavim i sa akademskim radom, tj da nastavim na III ciklus studije – doktorski studij. Pored toga, bilo bi mi drago ostati i na fakultetu kao članica akademskog osoblja, ali, naravno, biti i u praksi u arhitektonskom birou. Jako mi je zanimljiva kombinacija teorije i prakse, odnosno rada na naučnim radovima, rada sa studentnima i rada u praksi. Ova struka je dosta dinamična, a kombinacijom mi se čini da dobije još jednu dimenziju. Čini se kao puno obaveza, ali se nadam da ću uspjeti i to sve usaglasiti.

Za kraj, sadašnjim  i budućim studentima poručila je da upisuju ono što vole i što ih zanima, jer drugačije je teško bilo šta postići.

 • Informišite se o studiju koji planirate upisati jer možda kasnije shvatite da to nije Vaš poziv. Nikada naravno nije kasno da se predomsilite i odete i u nekom potpuno suprotnom pravcu, ali ćete se spasiti dosta muka ako od početka znate šta upisujete. Često se na Arhitektonskom fakultetu šale da bi u Ugovorima trebalo da stoji da je student svjestan da se odrice većine slobodnog vremena i sna jer studenti često nisu svjesni da samo prvi ciklus ima 58 predmeta. I naravno, savjet je da uvijek radite ono što volite i da volite ono što radite.

 

(E. Fejzović / Kakanj-X.com)

 

Leave a Comment