EVROPSKI PARLAMENT DANAS GLASA O IZVJEŠTAJU O NAPRETKU BIH

 

Evropski parlament danas će glasati o Izvještaju o BiH. Tekst rezolucije usvojen je na prošlosedmičnoj sjednici Odbora za vanjske poslove s 50 glasova za, 8 protiv i 12 suzdržanih.

Eurozastupnici iz Hrvatske negodovali su jer se u tekstu niti jednom ne spominju prava konstitutivnih naroda. Također, u rezoluciji se ne spominje presuda Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić iz 2016., kojom je utvrđeno da postojeći izborni zakon BiH diskriminira konstitutivne narode.

 

Ipak, Europska pučka stranka (EPP), kao i Europski konzervativci i reformisti (ECR) uložili su nekoliko amandmana na prijedlog izvješća, u kojima se spominju prava konstitutivnih naroda. Tako se u amandmanu EPP-a “pozdravlja osnivanje međuagencijske radne skupine u svrhu pokretanja pregovora o provedbi tih presuda i postizanja dogovora o potrebnim izmjenama Ustava i Izbornog zakona te očekuje da će se pitanje demokratske zastupljenosti svih građana i konstitutivnih naroda naposljetku riješiti”.

Bosna i Hercegovina je od 2018. godine napravila značajne korake na putu ka Europskoj uniji, ali većina suštinskih pitanja su i dalje na čekanju, kazao je danas Oliver Varhelyi, europski komesar za susjedstvo i proširenje tokom obraćanja pred Europskim parlamentom, u sklopu debate o Izvještaju o napretku BIH za period 2019-2020.

BiH kao i druge zemlje kandidati za članstvo mora izmijeniti Ustav kako bi udovoljila zahtjevima članstva u Uniji, naglasio je Varhelyi, pojasnivši kako to uključuje poptuno poštivanje presuda Europskog suda za ljudska prava te osiguravanje jednake zasutpljenosti za sve u zemlji.

Leave a Comment