(FOTO+VIDEO) ZAŠTO(DA)ODLAZIMO IZ BIH – MI NIKADA NISMO BILI PROBLEM, MI SMO RJEŠENJE?!

 

 

Sa spakovnim koferima u rukama, ponekim skrivenim i pomalo „ kiselim „ osmjehom, u tišni su prešli put od dvorišta STŠ „ Hasib Hadžović“ do Trga branilaca u Goraždu

VIDEO: Ko zadnji izađe nak ugasi svjetlo

Na čelu te kolone goraždanskih srednjoškoloca bio je njihov drugar Eldin sa transparentom u rukama na kome je pisalo „„Zašto odlazimo..? Pitanje koje su mladi Goražda, kao i njihovi vršnjaci iz ostalih gradova u BiH uputili i vlastima i sebi. Javnosti uopšte. Pitanje koje kao i zastrašujuća brojka koja ilustruje odlaske mladih iz BiH, upitnim čini svaki optimizam o budućnosti naše države!

Na gradskom trgu u Goraždu đaci su se zaustavili i stali u polukrug. Da čuju obraćanje Melise Selak, predsjednice Mreže Vijeća učenika BPK Goražde što je bila i organizator ovog simboličnog perfomansa. Melisa je govorila vršnjacima i tek nekolicini starijih sugrađana. Predstavnika vlasti – nije bilo.

– Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17. novembra 1939. godine. Studenti su protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja. Da, to je bila 1939. godina. Godina u kojoj su nedužna bića samo zbog pobune izgubila svoje živote. Da, to se desilo. A koliko nas je znalo šta se desilo na taj datum? Koliko nas je htjelo znati? Šta to mi, srednjoškolci ovoga vijeka, radimo za državu, ma šta to radimo za sebe? Svjesni smo toga da živimo u državi koja nam neće servirati sve kao kolač koji samo trebamo pojesti. Ali isto tako trebamo biti svjesni da nikada nećemo imati bolje sutra, ako danas ne počnemo raditi nešto, nešto što će kreirati naše bolje sutra. Važno je ne posustati, promjene u društvu su drugotrajan proces stoga treba biti uporan, treba davati svaki svoj atom, jer nije uzaludno – kazala je Selak.

Melisa kaže kako ukupno stanje u BiH nije dobro. Nije dobro ni za mlade, za đake. Ali uvjerena je da djevojke i mladići ali i svi građani i građanke treba da budu aktivniji. Jer…

– Promjene počinju od pojedinaca. Obećajmo da ćemo biti najbolja verzija sebe, da nećemo odustati od društva čak i kada nas isto sputava. Budimo oni koji su promjenili svoju sadašnjost i budućnost naraštaja poslije.  Neka to bude i najsitnija stvar, neka bude naš korak naprijed jer najljepša putovanja su počela jednim korakom naprijed. Neka to bude naš glas koji će odijeknuti. Nemamo pravo samo sjediti skrštenih ruku i govoriti kako nam ovdje nije dobro. Nemamo pravo ići linijom manjeg otpora. Probudimo u sebi želju za promjenama. Pokušajmo promijeniti sebe, jer samim tim mijenjamo dio svijeta – kaže Melisa i dodaje kako je jedan od razloga zbog koga mladi odlaze iz BiH neadekvatan obrazovani sistem koji se treba prilagoditi potrebama mladih ali i tržišta radne snage.

Melisin kolega Eldin Ćurovac kaže kako su ovim događajem htjeli da pokažu da mladi jesu svjesni problema u kojima se i oni nalaze, da pozovu vlasti da te probleme rješavaju ali i da mladi treba da se pokrenu, i to ne samo uz obilježavanje datuma kao što je Dan srednjoškolaca, već tokom cijele godine. Poručio je, u ime goraždanskih srednjoškolaca – Mi mladi nismo nikada bili problem, mi smo oduvijek rješenje. Zato smo mi posljednji koji treba da napuste ovu državu, a kamoli ugase svjetlo, kao posljednju nadu, u njoj!

Novina “Glas Goražda”

Leave a Comment