Gavrankapetanović podsjetio Sebiju: “Nepružanje pomoći djetetu kažnjivo do 3 godine zatvora”

 

 

Nadin Smajlović ima tuberkulozu jetre, autoimuni hepatitis i početak ciroze jetre. “Ko će da li liječi ovo dijete?”, i odgovor: “Niko”, direktorice KCUS-a, Sebije Izetbegović i dalje je nezaobilazna tema u bh. javnosti.

Ljekar Gavrankapetanović je komentarišući tu izjavu Sebije Izetbegović rekao:

Nikada ovako nešto nisam čuo.”

Gavrankapetanović je podsjetio da je zakonska kazna za nepružanje pomoći djetetu do tri godine zatvora, i da slučaj Nadin Smajlović treba pod hitno ispraviti, a djetetu omogućiti liječenje.

Mi se nemamo gdje spustiti, ovo govorim kao ljekar, ovo je pitanje svih nas, pitanje ljekara, cijelog društva, da li vrijedimo. Moramo da reagujemo da se djetetu omogući liječenje”, poručio je.

Gavrankapetanović je rekao da mjesto liječenja Nadin Smajlović treba da bude KCUS.

Nema dileme, to se mora. To je jasno, medicinski i zakonski i to treba da se reguliše. Zato su zaduženi državni autoriteti. Tu kompromisa nema. Jedino mjesto za liječenje je KCUS”, kazao je.

Gavrankapetanović je podsjetio da je slučaj djevojčice Nadin jedinstven i rijedak u praksi.

Bolnica u Istanbulu je izvanredna bolnica, KCUS treba da bude tu zbog hitnoće. Primarno liječenje je Istanbul. U slučaju komplikacija ili bilo čega dok je dijete ovdje – ono mora imati otvoren put”, rekao je Gavrankapetanović.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Leave a Comment